Медия без
политическа реклама

„Ре/Еволюция на жените“ превзема галерия „Васка Емануилова“

Изложбата включва 22 тематични творби на известни български художници

24 Апр. 2024
Мариела Гемишева, от цикъла Out of myself, 2002.
СГХГ
Мариела Гемишева, от цикъла Out of myself, 2002.

Голяма изложба под наслов „Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите“ се открива на 30 април, вторник, от 18.00 ч. в столичната галерия „Васка Емануилова“ – филиал на СГХГ.

Изложбата, която ще може да бъде разгледана в уютното арт пространство на бул. „Янко Сакъзов“ 15 до 20 юни, включва 22 произведения на български художници от фондовете на Софийска градска художествена галерия, сред които Анета Дръгушану, Боряна Росса и Олег Мавроматти, самата Васка Емануилова, Мариела Гемишева, Севда Шкутова и други, обхващайки широк времеви диапазон. Селекцията представя употребата на „женския образ“ в българското изкуство от втората половина на ХХ век до наши дни и подчертава нейните нетипични роли, например идеологическата й употреба в изкуството след 1950 г. Същевременно представя жената и като творец, илюстрирайки обръщането на традиционните позиции художник (мъж) – модел (жена).

В българското изкуство женският образ като символ на траура, съпротивата, устойчивостта активно присъства и преди Втората световна война. Фигурата на скърбящата майка е една от най-разпространените метафори на рефлексията върху световните революции и тяхната човешка цена. Повечето автори от Дружеството на новите художници, към които спада и Васка Емануилова, работят с този аспект на женската фигура в своето вече натоварено с нова социална мисия творчество. През първите десетилетия на социализма (50-те и 60-те) синтезът между народната традиция и влиянието на парижката школа се изразява в един политически верифициран език, който извлича темите и сюжетите си от класиката и християнската традиция. „Майката“ става емблема за паметта и травматичните исторически събития, но и за новата социална роля на жената, която й отрежда нови, дотогава присъщи на мъжете функции.

Като резултат от активната работа с биографията на Васка Емануилова изложбата представя жената като активен участник в социално-политическите процеси от втората половина на ХХ век и се фокусира върху интерпретацията на художниците или художничките на женския образ в неговия антиеротичен и антиестетизиращ аспект. Васка Емануилова ползва почти изключително жени модели и повечето й творби са посветени на един отделен от контекста на времето женски архетип („Овчарка“, „Пастирка“, „Почивка“ и др.). В експозицията нейният поглед е допълнен с примери на жени, равностойни участници в „социалистическото строителство“, в произведенията на Стоян Венев, Вера Лукова, Стоян Сотиров и други автори от поколението й.

Актуализация на темата предлагат някои съвременни произведения от фонда на СГХГ. Out of myself на Мариела Гемишева и „Робот, революция, онанизъм!“ на Боряна Росса и Олег Мавроматти например са емблематични за тази широко застъпена в съвременното българско изкуство тема, която изложбата в галерия „Васка Емануилова“ не претендира да изчерпва.

Куратори на експозицията са Галина Декова и Галина Димитрова, уредници на галерия „Васка Емануилова“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата