Медия без
политическа реклама

Природолюбителят Греди Асса ни събира „Край езерото“

Изложбата в галерия „Ракурси“ рисува личната история на художника с красотите на естеството

07 Дек. 2023
Греди Асса, "Пролетни води".
Ракурси
Греди Асса, "Пролетни води".

„Край езерото“ е наречена най-новата изложба на именития художник проф. Греди Асса, която се открива на 12 декември, вторник, от 18.30 ч. в столичната галерия „Ракурси“ на ул. „Хан Крум“. Тя е вдъхновена от природата и „рисува“ личната история на автора с нея. Мотото на експозицията е „Езерото е магическото огледало на звездния свод“.

„Опитвам се вътрешната ми нагласа да отразява видяното през погледа на природолюбител. Наблюдателят се втренчва в плътността на планината, в прозрачността на небето и мъглявината над водата, променяща се постоянно. Нощните ми разходки и находките, на които се натъквам, случайните срещи с птици и животни, рисуват личната ми история с природата. Неясният блян за красота, насладата от мига на пълно разкриване притеглят природата до нашите сетива и разкриват напълно величието ѝ“, обяснява сам професорът.

Греди Асса вярва, че ако е успял да въвлече зрителя в тази природна оптика, той ще усетите вятъра, полъха и движението на мисълта пред тайнствеността на природата. А големият художник в подобни начинания обикновено успява. „Можем отново да опитваме…“, приканва ни той.

Греди Асса е роден през 1954 г. в Плевен. През 1981 г. завършва специалност “Монументална декоративна живопис” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Заедно с Андрей Даниел, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и Филип Зидаров през 1985 г. създава неформалната група „Градът”. Професор е в катедра „Мода” на Националната художествена академия, а от 1999-а – и неин ръководител. Бил е зам.-ректор на НХА, отговарящ за международната дейност (2000-2004). През 2011 г. участва на Венецианското биенале.

Специализирал е в Сите дез’Ар – Париж, Интернешънъл студио програм и фондация „Ланан“ – Ню Йорк. Има над 80 самостоятелни изложби – в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Полша, Унгария, Словения, Швеция и, разбира се, в България. Негови творби са в музея “Д-р Петер Лудвиг” – Кьолн, Музея за европейско изкуство „Кларенс“ – Ню Йорк, корпоративна колекция „Студио 9“ – Лондон, Музея за паметта за Холокоста – Вашингтон, фондация “Фридрих Науман” – Бон, колекция “Джон Бърнс” – Бостън, и в още много други големи музеи по света, както и в престижни частни колекции.

Изложбата „Край езерото“ в галерия „Ракурси“ може да бъде разгледана до 12 януари 2024 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата