Quantcast
Откриха най-старата мозайка в света в Турция | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Откриха най-старата мозайка в света в Турция

2 091
 снимка: Анадолска агенция

При разкопки в окръг Йозгат, Централна Турция, археолози са открили мозайка на възраст около 3500 години, за която се смята, че е най-старата известна мозайка в света, съобщават местните медии "Дейли Сабах" и "Хюриет дейли нюз". Разкопките на могилата Ушаклъ се провеждат от археолози от университетите в Пиза и в Йозгат от 2012 г. насам Мозайката е съставена от 3147 камъка и е била намерена край селището Бююкташлък в околия Соргун.

Ръководителят на разкопките Анаклето Д'Агостино казва, че науката познава подобни мозайки от Гърция, но вероятно тази е по-стара от тях. "Структурата на мозайката е от епохата на хетите. Вярваме, че тя е най-старата в Близкия Изток. Подобни са асирийските мозайки от Северна Месопотамия, но те са датирани от IX до VII век пр. Хр. От тази гледна точка, хетските мозайки са много по-древни от асирийските", казва той. И допълва: "Мозайката е с размери 7 на 3 метра и е направена от над 3000 камъка в различни цветове. Има разнообразни декоративни мотиви. Мисля, че е свързана с храма в района."

Директорът по културата и туризма на окръга Хюсеин Чифтчи казва, че структурата на мозайката говори, че тя е най-старата в света, защото е много примитивна. "Много примери на такива мозайки са открити в Газиантеп. Можем да кажем, че най-примитивната форма на тези мозайки е тази тук. Планираме да добавим това място към туристическите маршрути", допълни той.

 

Още

Турция изненадващо поиска да купи десетки F-16 от САЩ

09.10.2021

6150
Турция задържа 6-ма шпиони с руски паспорти

09.10.2021

3479
Турция арестува 4-ма българи при мащабна акция срещу дрогата

17.09.2021

4647