Quantcast
"Оскарите" западат, но българското им братче напредва | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Оскарите" западат, но българското им братче напредва

Наградите на СБФД възкръснаха след дълга пауза и с ново име - "Васил Гендов"
Обновена
539
 Списание КИНО
Режисьорът и продуцентите на "Уроци по немски" получиха приза за най-добър филм от именития гост на церемонията - световноизвестния полски режисьор Кшищоф Зануси.

"Оскарите" може да губят престиж и телевизионна аудитория всяка година, но все още остават най-ценните и популярни филмови награди на планетата. Българското кино "Оскар" през крив макарон гледа, но това не значи, че нямаме поводи за радост и уважение в последните години от собствения ни, по-дребен мащаб. Едно от хубавите неща, които се случват на родната кинематография, бе възкресяването на наградите на Съюза на българските филмови дейци (създадени през 1975 г., в по-ново време се се подвизаваха и под името награди на Българската филмова академия). Тази година те бяха преименувани "Васил Гендов" в чест на пионера на националното ни кино, съпроводени за пръв път от деветдневна програма с безплатни прожекции за зрители на 63-те номинирани филма, и увенчани с неочаквано тържествена и стилна церемония в Народния театър. Заслугата е на председателя на СБФД, режисьора Милко Лазаров ("Ага") и директорката на фестивала Катерина Ламбринова, а и на други вероятно - но важното е, че в българското кино все по-често се случват неща, които не причиняват срам и неудобство. 

Като недостатък бих изтъкнала, че в желанието си да уважи всички гилдии и професионалисти в бранша, СБФД раздаде невероятен брой награди - 15 в категориите за игрално кино (от които 1 за късометражно), 8 за документално и цели 8 за анимационно, макар че в последните се състезаваха всичко на всичко девет филма... плюс два приза за критика, почетна награда за актьора Иван Иванов и сякаш всичко това е малко - по една специална награда на журито във всеки от трите раздела. За сравнение, категориите на наградите "Оскар" са 23 при несравнимо по-голямо кинопроизводство. Но все отнякъде трябва да се започне.

Захари Бахаров беше отличен водещ на церемонията - той не само се чувства у дома си в Народния, но и закачливо пунтираше стила на героя си бае Славе от коронния си моноспектакъл "Чамкория". Дори иронизираше някои клишета, които бе предвидено да произнесе по сценарий. Оркестърът на Плевенската филхармония, Живко Петров и Христо Йоцов съживиха мелодии от стари български филми, кадри от които бяха прожектирани зад гърба им. Пяха Хилда Казасян и Васил Петров, а Теодосий Спасов се включи с интерпретация на кавал на "Вървят ли двама" от "Козия рог".

Не се мина и без заявена политическа позиция - "Слава Украини" извикаха неколцина от лауреатите на сцената, сред които носителят на награда "Васил Гендов" за най-добър филм ("Уроци по немски") Павел Веснаков. Много силно бе изказването в този дух на ветерана Йосиф Сърчаджиев, който спечели приз за поддържаща мъжка роля в "Януари" и заяви, че Путинова Русия може да е символ на смъртта, но "доброто продължава". А операторът Емил Христов разказа, че се е надявал на церемонията да дойде президентът Румен Радев, за да му изпее от сцената "Червона калина". 

Почти тричасовото шоу премина с единствен, но забавен малък гаф - в надписите на номинациите бе пропуснато името на именно най-известната в международен мащаб българска актриса, номинираната за "Оскар" Мария Бакалова. Тя спечели, споделено с Ралица Паскалева, приза за най-добра женска роля в "Жените наистина плачат".  

Що се отнася до наградите, там разногласия винаги може да има - някои бяха разочаровани от лауреатката за поддържаща женска роля (Алиса Атанасова за "Петя на моята Петя"), а дори и от най-главната награда - за най-добър филм. Журито обаче връчи специалния си приз в тази категория на "Февруари" на Камен Калев, т.е. може да се сметне, че два филма са достойни за тази титла. Те си тръгнаха с равен брой награди - "Уроци по немски" спечели и за най-добър режисьор - Павел Веснаков, и актьор в главна роля - Юлиян Вергов, а "Февруари" грабна призовете за музика (за Петър Дундаков това бе втори приз за вечерта) и за операторско майсторство (Иван Чертов). Три приза има и фаворитът при анимациите "Любовни черупки". Но учудващо филмът с най-много номинации на вечерта бе игралният дебют на документалиста Светослав Драганов "Смирен", който извираше буквално от всяка категория.

А ето и останалите награди:

Секция игрално кино:

Най-добър късометражен филм - ПЕТЪР КРУМОВ за ГЛАД

Най-добър звук на игрален филм - ИВАН АНДРЕЕВ и СЕБАСТИЯН ЖИМЛИ за СМИРЕН

Най-добър художник по костюми - МАРИЯ ПАУНОВА за ЯНУАРИ

Най-добър художник-сценограф - САМУИЛ ГАНЕВ за В СЪРЦЕТО НА МАШИНАТА

Най-добър монтаж  - КАТАЛИН КРИСТУЦИУ за РИБЕНА КОСТ

Най-добър сценарий - ДРАГОМИР ШОЛЕВ, ЕМАНУЕЛА ДИМИТРОВА и ГЕОРГИ МЕРДЖАНОВ за РИБЕНА КОСТ

Най-добър дебют на пълнометражен филм - СВЕТОСЛАВ ДРАГАНОВ за СМИРЕН

 

Секция документално кино:

Най-добър дебют - АНА КИТАНОВА за СЪДБАТА НА СКИТНИКА

Най-добър звук  - ХАРИ БОЯДЖИЕВ и ИВАН АНДРЕЕВ за ТИХО НАСЛЕДСТВО

Най-добър композитор - ПЕТЪР ДУНДАКОВ за ЧОВЕКЪТ С ЛУЛАТА

Най-добър монтаж - ДОНКА ИВАНОВА за ГЕО МИЛЕВ - В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО

Най-добър оператор  ХРИСТО КОВАЧЕВ за АВАНТЮРИСТА

Най-добър сценарий - КОСТАДИН БОНЕВ и КОНСТАНТИН ПЕТРОВ за ЕО МИЛЕВ - В ЛАБИРИНТА НА ВРЕМЕТО

Най-добър режисьор - ЕЛДОРА ТРАЙКОВА за ПРЕДИ КРАЯ

Специална награда на журито за документален филм - ВТОРОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ

Най-добър документален филм на Националния фестивал - НАШЕТО ТИХО МЕСТЕНЦЕ

 

Секция анимационно кино:

Най-добър дебют - ГЕРГАНА СИМЕОНОВА за филма ЗИМНИ ВЕЧЕРИ

Най-добър звук на анимационен филм - ВЛАДИСЛАВ БОЯДЖИЕВ за САНТЯГО

Най-добър композитор  БОРИС КАРАДИМЧЕВ и ВАЛЕРИ КОСТОВ за ЛЮБОВТА, БЕЗ КОЯТО НЕ МОЖЕМ

Най-добра анимация - СВИЛЕН ДИМИТРОВ, АТАНАС КАРАКОЛЕВ и ЗДРАВКО МИЛЕНОВ з ЛЮБОВНИ ЧЕРУПКИ

Най-добър художник - АСЯ КОВАНОВА, АНДРЕЙ КУЛЕВ за САНТЯГО

Най-добър сценарий - СВИЛЕН ДИМИТРОВ за ЛЮБОВНИ ЧЕРУПКИ.

Най-добър режисьор - АНДРЕЙ КУЛЕВ за САНТЯГО

Специална награда на журито за анимационен филм - СЕДЕМ СМЪРТНИ ГРЯХА

Най-добър анимационен филм - ЛЮБОВНИ ЧЕРУПКИ

 

Гала церемонията по връчването на наградите ще бъде излъчена по БНТ на 22 май.

 

Още

Пътешествията на кино през август почват от Тайланд

29.07.2022

181
Отиде си актрисата Добринка Станкова

29.06.2022

3135
Филм за клането в Сребреница спечели вота на европейската публика

09.06.2022

420