Медия без
политическа реклама

Гледайте безплатно на голям екран 63 нови български филма

29 Апр. 2022
Фестивалът носи името на пионера на българското кино Васил Гендов.
Фестивалът носи името на пионера на българското кино Васил Гендов.

63 нови български филма, от които около половината са пълнометражни, е атрактивната за зрителите част от Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", който започва от понеделник. Зад това име стои възраждането на традиция, чието начало е поставено през 1975 г. Редом с прожекциите от 2 до 9 май в Дома на киното ще бъдат присъдени и връчени годишните награди на Съюза на българските филмови дейци (СБФД), които имат за цел да отличат всички заслужаващи внимание постижения в родната кинематография - не само на режисьори и актьори, но също оператори, сценаристи, сценографи, костюмографи, монтаж, музика, звук и др., които не са застъпени от нито един друг кинофорум у нас. 

Кои са победителите ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“, а голямата награда ще бъде обявена от почетния гост на събитието Кшѝщоф Зануси, легенда на световната кинематография. В съпътстващата програма на фестивала са включени и майсторски класове на режисьорите Андрей Паунов и Камен Калев, които ще се проведат на 17 и 24 май в залата на СБФД на бул. "Дондуков" 67.

Идеята е събитието да се провежда всяка година през май в София, като публиката ще може да гледа филмите с вход свободен, а журита по категории ще ги оценяват. Тази година в журито за игрално кино са режисьорите Петър Вълчанов ("Слава", "Бащата") и Илиян Метев ("Последната линейка на София", "3/4"), актьорът Владо Пенев, операторът Емил Христов и кинокритикът Вера Найденова. Документалното кино ще оценява петорка начело с Андрей Паунов ("Януари", "Георги и пеперудите"), а анимационното - жури, водено от носителя на студентски "Оскар" Златин Радев. Авторите и екипите на участващите във фестивалната програма филми лично ще представят работата си пред публиката.

А ето и какво ще може да се гледа от понеделник до понеделник в Дома на киното: "В сърцето на машината", "Февруари", "Смирен", "Жените наистина плачат", "Голата истина за група "Жигули", "Петя на моята Петя", "Януари", "Рибена кост", "Чичо Коледа", "Уроци по немски", "Парцалев", "Тихо наследство", "Гео Милев в лабиринта на времето", "Авантюриста", "Живот от живота", "Малката маркиза", "Второто освобождение" и много други. Прожекциите започват още от 12 на обяд, а вечерите са запазени за игралните филми. В селекцията са включени филми от последните 18 месеца, като всички са имали киноразпространение или поне фестивален показ, но сега ще могат да се видят и напълно безплатно.

Пълната програма по дни и часове е на http://spisaniekino.com/images/pdf/SBFD_AWARDS_PROGRAM_220428_FINAL.pdf

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата