Quantcast
Гледайте безплатно на голям екран 63 нови български филма | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Гледайте безплатно на голям екран 63 нови български филма

1 030
Фестивалът носи името на пионера на българското кино Васил Гендов.

63 нови български филма, от които около половината са пълнометражни, е атрактивната за зрителите част от Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", който започва от понеделник. Зад това име стои възраждането на традиция, чието начало е поставено през 1975 г. Редом с прожекциите от 2 до 9 май в Дома на киното ще бъдат присъдени и връчени годишните награди на Съюза на българските филмови дейци (СБФД), които имат за цел да отличат всички заслужаващи внимание постижения в родната кинематография - не само на режисьори и актьори, но също оператори, сценаристи, сценографи, костюмографи, монтаж, музика, звук и др., които не са застъпени от нито един друг кинофорум у нас. 

Кои са победителите ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“, а голямата награда ще бъде обявена от почетния гост на събитието Кшѝщоф Зануси, легенда на световната кинематография. В съпътстващата програма на фестивала са включени и майсторски класове на режисьорите Андрей Паунов и Камен Калев, които ще се проведат на 17 и 24 май в залата на СБФД на бул. "Дондуков" 67.

Идеята е събитието да се провежда всяка година през май в София, като публиката ще може да гледа филмите с вход свободен, а журита по категории ще ги оценяват. Тази година в журито за игрално кино са режисьорите Петър Вълчанов ("Слава", "Бащата") и Илиян Метев ("Последната линейка на София", "3/4"), актьорът Владо Пенев, операторът Емил Христов и кинокритикът Вера Найденова. Документалното кино ще оценява петорка начело с Андрей Паунов ("Януари", "Георги и пеперудите"), а анимационното - жури, водено от носителя на студентски "Оскар" Златин Радев. Авторите и екипите на участващите във фестивалната програма филми лично ще представят работата си пред публиката.

А ето и какво ще може да се гледа от понеделник до понеделник в Дома на киното: "В сърцето на машината", "Февруари", "Смирен", "Жените наистина плачат", "Голата истина за група "Жигули", "Петя на моята Петя", "Януари", "Рибена кост", "Чичо Коледа", "Уроци по немски", "Парцалев", "Тихо наследство", "Гео Милев в лабиринта на времето", "Авантюриста", "Живот от живота", "Малката маркиза", "Второто освобождение" и много други. Прожекциите започват още от 12 на обяд, а вечерите са запазени за игралните филми. В селекцията са включени филми от последните 18 месеца, като всички са имали киноразпространение или поне фестивален показ, но сега ще могат да се видят и напълно безплатно.

Пълната програма по дни и часове е на http://spisaniekino.com/images/pdf/SBFD_AWARDS_PROGRAM_220428_FINAL.pdf

Още

„Одисей“ и още два наши спектакъла жънат успехи на Балканите

03.10.2022

226
"Синелибри" идва за осми път с над 60 филма по книги

23.09.2022

313
30 нови български филма се състезават за юбилейната "Златна роза"

22.09.2022

312