Медия без
политическа реклама

Онник Каранфилян играе със свои творби за 60-годишнината си

Изложбата „Хомо Луденс“ отваря врати утре в галерия „Българи“

11 Дек. 2023
Възлите, които сами връзваме и цял живот се мъчим да разплетем, са сред любимите теми на Онник.
Възлите, които сами връзваме и цял живот се мъчим да разплетем, са сред любимите теми на Онник.

Художникът Онник Каранфилян ще отбележи 60-годишнината си с изложба графика и рисунки, наречена „Хомо Луденс“ („Играещият човек“), в столичната галерия „Българи“ на бул. „Дондуков“ 73. Експозицията ще бъде подредена на 12 декември и ще може да се види до 12 януари, а неин куратор е изкуствоведът проф. Аксиния Джурова, съобщават от галерията.

„Преди години открих една негова изложба и го нарекох Хомо Луденс. Явно това определение му е харесало, след като и книгата, която съпътства неговата годишнина, и изложбата носят същото наименование“, отбелязва Аксиния Джурова. Книгата е събрала текстове на Георги Каприев, Любен Дилов-син, Аксиния Джурова и на самия Каранфилян, както и панорама на неговото развитие от ученическата скамейка до днес.

Изложбата в галерия „Българи“ включва само малка част от яркото присъствие на художника в изкуството у нас и по света и разкрива не толкова често срещаното у творците съчетание на артистичен талант с неприкрита гражданска позиция, понякога поднесена с удивително чувство за хумор и самоирония.

„Достатъчно е в тази посока да спомена оригиналната интерпретация на включения в изложбата цикъл „Корабът на глупците“, вдъхновен от книгата на Себастиан Брант (ранен германски ренесансов писател сатирик – б.р.) със същото заглавие от 1494 г. и илюстрирана от Албрехт Дюрер. Или емблематичните му гравюри и дигитални интерпретации на въжето в серии творби, препращащи към изпитанията в живота и „възлите, които сами си връзваме и които цял живот се мъчим да разплетем“, както казва Оник. Тръгваш по право въже, после стигаш до неговите криволици, сплитания и, ако си съумял да ги разчетеш, отново си се озовал на правия път“, посочва кураторът Аксиния Джурова.

Тя определя Каранфилян като виртуозен рисувач с невероятна фантазия и удивително пластично въображение, запомняща се метафорична образност, предполагаща ерудираност, владеещ класическите графични техники и отворен за дигиталните иновации. „Това е Онник и не само. Не съм срещала художник, който така да се забавлява, разглеждайки собствените си торби. Възможно е това да е резултат и от неговото разбиране на играта живот в духа на „Теория на игрите“ на проф. Джон Наш: „Ако аз мисля ти да си добре, и аз ще съм добре“, казва в заключение изкуствоведът.

Онник Каранфилян е роден на 8 март 1963 г. в Сливен. През 1982 г. завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив, с отличие. Между 1988 и 1994 г. следва графика в класа на проф. Стоян Стоянов-Течи в Националната художествена академия. През 1994 г. защитава магистратура. Дипломната му работа съчетава за пръв път в историята на българската графика класическите техники на печат (офорт, суха игла, акватинта, литография, релефен печат) с компютърна графика. 

Една от дипломните му творби е избрана за Триеналето на изкуствата в Осака '94 от жури в състав Шигенобу Кимура – директор на националния музей на изкуствата в Осака; Уилям С. Либерман – директор на колекция „Жак и Наташа Гелман“ в Метрополитън музей, Ню Йорк; Тацуми Шинода – професор в Токийския университет на изкуствата; Ричард Станиславски – директор на Музея на изкуствата, Полша. Онник Каранфилян е единственият избран сред 19-те български автори, представени с 81 графики.

Oт 1988 г. художникът живее и работи в София.

Негови творби са излагани в Испания, Япония, Великобритания, Германия, Турция и мн. др. Картините му красят частни колекции в над 20 страни, както и колекциите на Националната галерия и СГХГ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата