Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Образи на времето“ припомнят монументите на Васка Емануилова

Изложба скулптура на голямата художничка представя зрялото й творчество след 50-те години на ХХ век

05 Ноем. 2023
СГХГ
"Обявено съревнование", 1958, бронз.

Изложба скулптура на Васка Емануилова (1905-1985), наречена „Образи на времето“, се открива на 8 ноември, сряда, от 18.00 ч. в едноименната галерия на бул. „Янко Сакъзов“ 15.  

Във фокуса на изложбата е творчеството на Васка Емануилова от периода непосредствено след 50-те години на ХХ век, когато тя вече се е наложила като една от най-успешните жени скулптори в България. По отношение на творчеството ѝ това е особено плодотворен период. Вълнуват я теми от интимното и личното пространство – майчинството, присъствието и ролята на жената, мечтаният свят на детските фантазии. В редица произведения си личи опитът ѝ с монументалната скулптура, където, в многобройните реализирани паметници, авторката успешно съчетава плакатността и декларативната фронталност с динамиката на разказа, с литературното и сюжета. Този похват е ясно изразен в композиции като „Септември 23“, „Обявено съревнование“, „Жетварска песен“, „Поп Андрей“ и др., които днес са част от колекцията на галерия „Васка Емануилова“ – филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Според скулпторката фигуралната композиция е най-подходящият израз на новото изкуство, разкриващо и осмислящо своята социално-обществена отговорност. Въпреки това Васка Емануилова е и един от активните радетели за разчупване на традиционните схеми, произвеждащи еднотипни мемориални съоръжения. За нея тематичната композиция означава дестабилизиране на класическия модел и затворената имперсоналност на античния канон в стремеж към балансирана и убедителна емоционална плътност, твърдят изкуствоведите. Основен ориентир в експериментите на Емануилова между интимното и официалното функциониране на образа е хармонията между личното и общото, индивидуалното и универсалното, вечното и исторически конкретното.

Изложбата „Образи на времето“ включва емблематични творби на Васка Емануилова от този важен и засега неизследван критически период в българското изкуство, които определят мястото на художничката в него и характеризират колебанията в артистичните търсения на цялото ѝ поколение. Най-вече това е работата „Жътварска песен“, за която Васка Емануилова през 1955 г. е отличена с Димитровска награда.

Посетителите ще имат възможност да съпоставят тази и други подобни творби от периода, например „Обявено съревнование“, с ескизи и варианти, които представят етапите в създаването на композициите. От същия период датират и произведения от спектъра на личното пространство, съществени за авторката – например детските портрети, които предават образите на нейните обични племенници и други родственици.

Изложбата скулптури в галерия "Васка Емануилова" може да бъде разгледана до 11 февруари 2024 г.

Още по темата