Медия без
политическа реклама

Новогодишният музикален фестивал радва с 11 концерта до 1 януари

Меломаните могат да избират между класика, джаз, балет, хорова музика и концерти за деца в НДК

16 Дек. 2021
снимка: Меган Фонтейн
Виктория Василенко ще свири в навечерието на Коледа.

11 концерта и едно съпътстващо събитие са предвидени в програмата на Новогодишния музикален фестивал в Националния дворец на културата, който започна снощи и ще продължи до първия ден на новата 2022 г. Класика и джаз, хорова музика, клавирен рецитал, балетен спектакъл, вокални изпълнения и концерти за деца изпъстрят празничната програма, съобщава БНР. 

Фокусът на 35-годишния форум този път е насочен основно към младите музиканти. Пандемията, която попречи фестивалът да се проведе с публика на живо миналата година, и този път е причината да не пристигнат гости от чужбина, затова пък сцените в няколко от залите на НДК ще бъдат предоставени на утвърдени български имена със завоюван авторитет у нас и в чужбина - сред тях са Виктория Василенко, Атанас Кръстев, Иван Янъков, , Мила Михова, Десислава Петева, Надежда Цанова и др., както и на ученици и студенти в столичните специализирани учебни заведения по изкуствата. В основата на програмата е честването на 100-годишнината от създаването на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София.

Откриването бе с "Коледно вълшебство" с възпитаниците на Музикална академия и Академичния симфоничен оркестър, а по същото време в друга зала прозвуча вокалният рецитал на Мила Михова и Василена Атанасова "Другото белканто". За Михова това бе вълнуващо завръщане на сцената на НДК след 3-годишна пауза.

Днес в зала 9 програмата "Предколедни искри" ще срещне ценителите с камерна програма - произведения от Йохан Хумел, Йозеф Хайдн, Ференц Лист и др. и В "Брас разходка по Коледа" (22 декември, зала 6) ще тактуваме и суингираме с джаз стандартите на Ари Барозо, Фред Фишер, Дон Себески, Джералд Маркс, Сиймор Саймън и още много други. 

И тази година Новогодишният музикален фестивал обръща специално внимание на най-малките. На 18 декември, събота, от 11:00 часа в зала 6 ги очаква "Коледен концерт за деца", в който ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков" ще изпълнят творби от Чайковски, Владигеров, Сарасате, Големинов, Бах, Шопен и др. Два концерта в кино "Люмиер" ще изнесе Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова - от 18:30 и 20:30 ч. на 22 декември. В програмата са включени коледни песни от цял свят с музика от Хайдн, Адам, Франк, Андрисен, Бояджиев, Рабаров, Слобаков, Недялков и др. 

Подранил коледен подарък ще е концертът на 23 декември в зала 9 - "Празнични импресии" с участието на Атанас Кръстев и Виктория Василенко. Програмата на младото дуо включва произведения на Франк, Паганини, Чайковски и Касадо. "Топлина за зимните вечери" се нарича клавирният рецитал, който е подготвил Иван Янъков за българската публика. На 27 декември от 19:00 часа в зала 11 той ще изпълни Соната „Валдщайн " от Бетовен, Ноктюрни от Скрябин; творби на Добринка Табакова, Респиги, Пуленк, Леонид Десятников и Равел.

На 28 декември в същия час и зала е камерният концерт "Зимна приказка" на флейтистката Десислава Петева и пианистката Надежда Цанова. Последен в декемврийската програма е концертът "Стъпки в снега" на дуото Иван Пенчев и Деница Димитрова – 29 декември. Поетичното заглавие на концерта насочва към програмата, която двамата са подбрали – Бах, Сен-Санс, Бизе, Римски-Корсаков, Дебюси, Масне, Равел.

„Уестсайдска история" - която преди дни се сдоби с актуална кино трактовка, „Порги и Бес", „The Stars and Stripes Forever" са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в програмата на традиционния Празничен новогодишен концерт на 1 януари от 18:30 часа. Тази година той ще бъде под надслов "Музика от двете Америки", а негов диригент ще бъде Емил Табаков. Програмата, която маестрото ще предложи на ценителите, е музикална разходка от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. Солисти ще бъдат сопраното Евгения Ралчева, китаристът Росен Балкански и Михаил Шишков – банджо.

Билети за концертите се продават в Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg. Единствено за "Празнични импресии" могат да бъдат намерени само на физическите каси.

Още по темата