Медия без
политическа реклама

Нощта на театрите започва с 8-часово "Престъпление и наказание"

Спектакли в 11 града, интерактивна изложба и дискусии

19 Ноем. 2021
Тази година Нощта на театрите ще има и интерактивна страна.
снимка: Клементина Петрова
Тази година Нощта на театрите ще има и интерактивна страна.

Осемчасов спектакъл по "Престъпление и наказание" на Достоевски, посветен на 200-годишнината от рождението на великия руски автор, ще сложи началото на деветата Нощ на театрите у нас. Официално тя ще се състои на 20 ноември, но поради дължината на представлението на Театър "Реплика", поставено на сцената в Националния студентски дом, то ще започне още в 18 ч. тази вечер - 19-и, и ще продължи до малките часове на съботата. "Престъпление и наказание" под режисурата на Георг Жено е театрален "сериал" в осем части, като всяка е по 45 минути, с антракт по 15 минути между тях.

Тази година Нощ на театрите ще има в 11 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали и Търговище. Заради продължаващата епидемия, програмата включва събития както на живо, така и в различни онлайн платформи. България се присъедини към европейската инициатива пред 2013 г. 

В София Нощта на театрите се провежда с подкрепата на Столичната община и ще предложи и сутрешни представления за децата, организирани от Софийската опера и балет, Младежкия театър „Николай Бинев“, Театър „Възраждане“, Университетския театър към НБУ и Руския културно-информационен център. 

В 12 часа и в 13.15 часа Софийската опера кани своите зрители на обиколка зад кулисите. Включването в разходките е с предварително записване. Следобедната и вечерната програма ще предложи богат избор от представления в повечето театри в София, както и няколко импро сесии в "ХаХаХа импро палас" (вкл. и с онлайн излъчване). Специално за Нощта са планирани и представления в по-късни часове (след 21 ч.), за да могат зрителите да гледат повече спектакли.

Изборът на Младежкия театър за вечерта е "Ромео и Жулиета" в превода на Валери Петров, а във "Възраждане" публиката може да гледа "Рогоносци" по Молиер (реж. Йосиф Сърчаджиев). 

Точно в 12 часа ще започне и откритото студио LIVE CAM „Другата страна на театъра“, което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в ковид ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анжелис и Тулуза. В дискусиите ще се включат режисьорите Явор Гърдев и Галин Стоев, актьорите Дарин Ангелов, Весела Бабинова, Юлиан Вергов, балерината Марта Петкова и писателите Александър Секулов и Захари Карабашлиев, които ще обсъдят съвременната българска драматургия

9-ата нощ на театъра е съпътствана и от фотопроекта "Нощни персонажи" на Диляна Флорентин. Експозицията с черно-бели потрети на творци (Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Максим Ешкенази) ще бъде във фоайето на Театър "Възраждане" до 21 ноември. Тя няма да е само за гледане - след сканиране на QR-код публиката ще разкрие неочаквана страна на актьорите, режисьорите и диригента от снимките – техните истории и усещания за театъра, както и отговори на въпроса защо понякога най-добрият маршрут към премиера е и найсложният, какво се пее преди представление, как се учи текст и защо да ходим на постановка по пижами.

Още по темата