Медия без
политическа реклама

Нощта на театрите настъпва с „Вампир“ в Пловдив

Народният за пръв път ще представи целодневна програма на всичките си сцени

07 Ноем. 2022
Ивана Папазова във "Вампир": Нощта ще настъпи в Пловдивския театър ден по-рано.
Георги Вачев
Ивана Папазова във "Вампир": Нощта ще настъпи в Пловдивския театър ден по-рано.

Европейската инициатива Нощ на театрите ще настъпи за десети път в България на 19 ноември с повече от 100 събития от различни театрални жанрове, които ще бъдат представени в 13 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище и Пазарджик.

Символичното начало на Нощта ще бъде сложено в Пловдив още във вечерта на 18 ноември на Голямата сцена в Драматичния театър с едно от най-новите заглавия от афиша му – „Вампир“ по Антон Страшимиров. И това никак не е случайно – тази година сред главните акценти в програмата е българската драматургия. Режисьор на спектакъла е проф. Пламен Марков, сценографията и костюмите са на Мира Каланова, а в актьорския състав са стожерите на трупата Ивана Папазова и Добрин Досев, а също така и популярните им колеги Мария Сотирова, Ирина Митева/Радина Думанян, Константин Еленков, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов, Венелин Методиев, Патриция Пъндева, Борис Кръстев и др.

Театралната програма на 19 ноември ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. За първи път в историята на Нощта Народният театър „Иван Вазов“ ще предложи над 12-часова програма на всичките си сцени – новият моноспектакъл „Неведение“ на актрисата Албена Ставрева (11.00 ч.), „Плач на ангел“ на Христо Мутафчиев (14.00 и 19.00 ч.), „Караконджул“ на Валери Йорданов (15.00 ч.), „Народът на Вазов“ с режисьор Диана Добрeва (19.00 ч.), „Шърли Валантайн“ – моноспектакъл на Албена Колева (19.30 ч.), „Фиеста“ – изящен движенчески спектакъл на румънската хореографка Андреа Гаврилиу с участието на голямата Снежина Петрова и млади артисти (23.00 ч.). Сто от посетителите, благодарение на специалния NT pass, ще имат възможност за ексклузивен достъп до всички постановки и допълнителни активации в Народния театър, както и до вълнуващи срещи с любими актьори, писатели и режисьори, обиколка в Царската ложа, изненади и подаръци.

Софийската опера и балет ще отвори врати за тур зад кулисите (12.00 и 13.30 ч.) с предварително записване до изчерпване на местата. Вечерта ще е посветена на премиерата на операта „Дама Пика“ от Чайковски под режисурата на Вера Петрова.

Учебните театри на НАТФИЗ, Софийския университет и Нов български университет се включват с част от най-новите си продукции, а в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ всички спектакли са по текстове на Гео Милев и с вход свободен.

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има на още десетки локации, сред които са Младежкият театър, Малък градски театър, „Сълза и смях“, театър „Възраждане“, Театрална работилница „Сфумато“, театър „Българска армия“, Театър 199, Нов театър НДК, Yalta Art Room, I am Studio, ХаХаХа Импро палас, Дерида и др. 

Целодневна театрална програма ще предложат в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, Народно читалище „Климент Охридски“ в Симитли и др.

Няколко интернационални събития ще гостуват у нас в Нощта на театрите по случай юбилейното десето издание. European Playback Theatre Gathering 2022 се включва с 6 плейбек сесии на английски език в Топлоцентрала и Нов Театър НДК с гости от Швеция, Холандия, Русия и България. Международното триенале на сценичния плакат ще представи изложби в Полския културен институт, „Квадрат 500“, галерия „88“ и Мраморното фоайе на НДК. По покана на Нощ на театрите и в партньорство с  РЦСИ „Топлоцентрала“ пък на 22 и 23 ноември в София ще гастролира Словенският младежки театър с едно от легендарните си представления: „Проклет да е предателят на отечеството!“ на “лошото момче” на Балканите – режисьора Оливер Фърлич. Спектакълът ще е със субтитри на български.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата