Медия без
политическа реклама

"Никога не влизайте в театъра с кал по обувките"

Сценичното съсловие празнува, очаквайки връчването на наградите „Икар 2023“ довечера

27 Март 2023
Довечера в Народния театър ще бъдат излъчени поредните лауреати на наградите "Икар".

Министърът на културата Найден Тодоров отправи приветствие към театралната общност в България по повод нейния празник 27 март – Световния ден на театъра. "Скъпи актьори, режисьори, драматурзи, техници, сценографи, администратори и всички, замесени в магията на българския театър... Вие винаги сте били онези, които на сцената пренасят ярките образи от живота ни, приближават едни към други противоположни светове, съграждат общности на основата на езика на емоциите и съпричастността“, казва се в приветствието.

Тазгодишното послание по повод Световния ден на театъра е написано от египетската актриса Самиха Аюб. В него за изкуството на Мелпомена се говори като за спасение и живот, който се ражда със стъпването на сцената. "Излезте от блатото на войните и кървавите конфликти и оставете калните обувки пред вратата на сцената", цитира тя Станиславски в своето обръщение. "Това е нашата мисия, на нас, актьорите, режисьорите, драматурзите, носителите на факела на просвещението, да бъдем в челните редици на противопоставянето на всичко, което е грозно, кърваво и нечовешко. Ние, и никой друг, имаме способността да разпространяваме живота."

„Има нещо по детски прекрасно в усилията на играещите хора, на тези, които създават магическа реалност, наситен живот, ценностна система  и – защо не! – модел на житейско поведение“, продължава мисълта й Найден Тодоров. „Един от големите театрални учители, изтъкнатият английски режисьор, легендата, променила съвременния театър, Питър Брук, казваше, че правителствата не могат да спасят света. Но аз смятам, че правителствата, които се грижат за своите хора на изкуството, имат тази сила“, категоричен е служебният министър, който за финал на обръщението си към артистите определя театъра като „лидер на най-проникновеното човешко общуване“.

Тази вечер министър Найден Тодоров ще връчи отличията на Министерството на културата за най-успешен драматичен и куклен театър по време на официалната церемония за наградите „Икар 2023“ в Народния театър. Събитието ще се излъчва на живо по БНТ 2.

Председателят на Съюза на артистите в България – актьорът Христо Мутафчиев, също отправи поздравления към съсловието. „Истински набожните влизат в храма, за да се изповядат. А истински обичащите театъра влизат в него, за да позволят на актьорите да се изповядат пред тях. И тъй като талантът е дар от Бога, то това означава, че изкуството театър е Божие творение. Нека не го разрушаваме с егоизма си!“, призовава шефът на САБ. И изказва благодарност към всички партньори, които допринасят за осъществяването на гала-вечерта на Икарите, набраните средства от която постъпват изцяло в здравния фонд на организацията.

Освен елемент на изненада кой ще спечели статуетки в различните сценични категории, вечерта ще донесе със сигурност признание и радост на онези, които вече са обявени за носители на почетни награди. Те са голямата актриса Мария Стефанова, която ще получи специалния приз „Икар 2023“ за чест и достойнство; всенародният любимец Антон Радичев, който е удостоен с отличието за изключителен принос към българския театър; проф. Анастасия Сивинова – за дългогодишната й преподавателска дейност; Силва Бъчварова – за значим принос в кукленото изкуство; Лукреция Марио Малеволти – за високи постижения в конния жанр на цирковото изкуство.

Още по темата