Медия без
политическа реклама

Несебър ще гони последния влак за ЮНЕСКО

Депутати правят работна група за опазване на 10-те наши обекта в световното културно наследство

БГНЕС

България може да изпусне сроковете на ЮНЕСКО за предприемане на мерки, които да спасят Несебър от изхвърлянето му от списъка на световното културно наследство, изготвян от организацията. В четвъртък депутатите от комисията по култура изслушаха зам.-министър Чавдар Георгиев за действията на ведомството по въпроса.

Миналата година старинният град на Несебър за малко да загуби статута си заради безогледното застрояване. През януари 2023 г. организацията изпрати у нас мониторингова мисия, съвместно с Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС). Мисията установи "значителна загуба на историческа автентичност и на културна значимост", най-вече поради липсата на установен план за опазване и управление на старинния град. В доклада са отправени и серия препоръки, част от които препоръчват мораториум върху новото строителство до изготвяне и одобряване на плана, както и ограничаване на цялостните интервенции върху градската структура.

България успя да покаже, че предприема мерки за опазването на старинния град и Несебър не бе изваден от световното културно наследство на 45-ата разширена сесия на световната организация миналия септември в Рияд. Оттогава досега се успели да свършим някои неща по препоръките, но основната задача предстои.

През януари е обнародвана актуализацията на границите на културното наследство, така че да включва и акваторията - акваторията беше важно изискване на ЮНЕСКО, тъй като според експертите морският ландшафт на града е добре запазен, както и многото археологически обекти на сушата и под водата. Значителна част от античния и средновековния град е под вода, обясниха преди време от Центъра по подводна археология в Несебър.

Обновено е и заданието за изработването на план за опазване и управление, което, след като бъде одобрено от специализирания експертен съвет през март, ще бъде обявено за отворена обществена поръчка (втора половина на март). Заложени са и срокове - в рамките на до 6 месеца да има изработен предварителен проект, за да могат да се спазят и изискванията на ЮНЕСКО за изпращане на "драфт" версия до края на годината. Идеята за обявяването на обществената поръчка беше приета добре от всички представители на политическите сили в културната комисия, които обаче призоваха за бързо и твърдо изпълнение на задълженията. По време на дискусията председателят на комисията Тома Биков припомни, че целта не е запазване на статута на старинния град, а самият старинен град.

Депутатите предложиха и да се сформира работна група, със специален фокус върху обектите в България в списъка на ЮНЕСКО, с един представител от всяка политическа сила. Отговорност да координират срещите и да присъстват поеха Антоанета Цонева (ПП-ДБ), Любен Дилов (ГЕРБ-СДС), Климент Шопов ("Възраждане"), Иван Ченчев (БСП), Дженал Топалова-Яшар (ДПС) и Тошко Йорданов (ИТН). Очаква се първото заседание на групата да бъде част от дневния ред на следващата комисия по култура.

Към момента България има десет обекта в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Това са Боянската църква, Мадарският конник, Казалъншката тракийска гробница, Тракийската гробница в Свещари, Ивановските скални църкви, Рилският манастир, Природен резерват Сребърна, Национален парк "Пирин", Вековните букови гори на Национален парк ''Централен Балкан'' и, засега, Старинен град Несебър.

 

 

 

 

Ключови думи:

Несебър, ЮНЕСКО

Още по темата