Медия без
политическа реклама

Наско Х., летящият охлюв и механизмите са герои на изложба

Представя я писателят и драматург Александър Секулов

14 Апр. 2024

Столичната галерия "Ракурси" представя от 18 април (четвъртък) изложбата на Атанас Хранов "Наско Х., летящият охлюв  и механизмите", съобщават организаторите. Новите му творби ще бъдат представени от писателя, поет и драматург Александър Секулов. Той заедно с известния пловдивски художник създава поредица от колекции, чийто главен герой е Хранов, припомня БТА.

Двамата творци са автори на пътуваща изложба и на множество артистични проекти. Последните произведения на Атанас Хранов вдъхновяват Александър Секулов да напише: "Наско Х. отвори очи сред странна мъглявина, из която плуваха най-различни механизми – зъбчати колелца от часовници, чугунени панти от стенни шкафове, сребърен обков от мощехранителници, бронзови чукала от врати, златни нимби около главата на светци в забравени селски църкви, пиринчени закопчалки на подвързани с телешка кожи старинни книги. Видя още манометри на локомотиви, потънали в сладостна ръжда, железопътни стрелки, плуващи като риби срещу течението на времето, части от железни сирени, в които свири единствено вятъра. В този момент Наско Х. усети и вятъра".

"Бавният, меден, стипчив, бароков, ласкав, обичлив, виолетов, но и тъмнозелен, тъмносин, на места лазурен, но и светещо жълт вятър, който носеше различните механизми из прозрачния въздух. И не само ги носеше, а сякаш с невидими пръсти и с божествено търпение на библиотекар, часовникар, изобретател, инженер, алхимик, поет, художник и математик ги сглобяваше наново. Всичко това силно учуди Наско Х. и той с още по-голям кураж отвори очи в дългия си сън. Виж ти, сякаш всичко се е разпиляло на съставните си части и някой го сглобява отново, каза си той на ум. От възклицанието Наско Х. едва не се събуди", пише още Секулов.

Атанас Хранов е роден 1961 г. в Пловдив, където живее и работи. Завършва Средното училище по изкуства в Котел и резба в Националната художествена академия (1987) при проф. Антон Дончев. Работи в областта на пластичните изкуства и живописта. Автор е на близо 50 самостоятелни изложби в различни градове на България, Германия, Гърция, Люксембург.

Експозицията "Наско Х., летящият охлюв и механизмите" ще остане в галерията на ул. "Хан Крум" 4А до 23 май.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?