Quantcast

Медия без
политическа реклама

Народният театър избра трима финалисти от Отворената покана за идеи

Техните артистични проекти ще бъдат реализирани на сцена "Апостол Карамитев" през сезон 2024/2025

18 Окт. 2023
Красена Ангелова
Един от трите проекта финалисти е този на актрисата Радина Думанян.

Народният театър ще продуцира 3 авторски предложения, които ще бъдат осъществени на сцена „Апостол Карамитев“ през сезон 2024/2025 в резултат от първата Отворена покана за артистични идеи, отправена от „академиците“ към професионалисти от сферата на театъра и други области и жанрове на изкуството.   

Финалистите, изброени по азбучен ред, са „Нечовек“ – съвместен проект на режисьора Любомир Колаксъзов и писателя Стефан Иванов,  „Съзвездия“ – проект на актрисата Радина Думанян за реализацияа на едноименната пиеса на  Ник Пейн, и „Хипотетично“ – съвместен проект на хореографа Галина Борисова, сценографа Дарина Стоименова-Стодара и екипа им. 

Предстоят работни срещи с финалистите и определянето на точната последователност, в която те ще имат възможност да реализират своите спектакли в периода януари – юли 2024 година. Те ще влязат в репертоара на театъра в рамките на нова програма – програма „Апостол Карамитев“.

Народният театър отправи своята първа Отворена покана за артистични намерения през юни. В отговор бяха получени 70 кандидатури от театрални и куклени режисьори, актьори, хореографи, писатели и други професионалисти. След внимателно запознаване с всички тях, за събеседване с екипа на театъра бяха поканени авторите на 26 артистични идеи. 12 от тях достигнаха до финалния кръг на инициативата, в рамките на който бяха помолени подробно да опишат своята идея. 

„Интересът към отворената покана, високото качество на получените артистични идеи и разнообразието от теми и творчески подходи за тяхното обговаряне, предложено от кандидатите, са в категорична подкрепа на разбирането на настоящия екип на Народния театър за необходимостта от разгръщане на репертоарната политика на институцията и обогатяването ѝ с почерка на по-широк спектър от артисти“, изтъкват от мениджмънта на трупата.

Първата Отворена покана за артистични намерения се посвещава на 100-годишнината от рождението на легендарния български актьор Апостол Карамитев (1923-1973), който дебютира на сцената на Народния театър през 1947 г. още като студент, а през следващите десетилетия изиграва редица паметни роли в театъра и киното.

Именно на Апостол Карамитев е заслугата пространството на четвъртия етаж да се превърне в трета сцена на Народния през 1968 г. Преди това то се е ползвало за репетиции и събрания, но Апостол Карамитев убеждава колегите си в нуждата и смисъла тази по-малка зала, позволяваща близък контакт с публиката, да стане самостоятелна сцена с фокус върху театрални експерименти със сценичния език, върху идеи и естетики, различни от тези по „главните“ сцени.

Така се появява Камерна сцена на ІV етаж, открита със спектакъла „Амазонката“ от Богомил Райнов, в който Карамитев изпълнява една от главните роли. През 90-те залата се превръща във физически адрес на творческите търсения на Маргарита Младенова и Иван Добчев и създадената от тях Театрална работилница „Сфумато“. От 2018 г. сцената носи името на Апостол Карамитев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?