Quantcast

Медия без
политическа реклама

Напрежение възникна на протеста на културните дейци за достойно финансиране

Ако исканията им не бъдат чути, за седмица ще спре всякаква арт активност у нас

06 Дек. 2023Обновена
БГНЕС
Протестиращите временно затвориха движението по "Стамболийски".

Напрежение се създаде по време на днешния протест на културните дейци в София. Полицията избута протестиращи при опита им да влязат в Министерски съвет, съобщи БНТ. Участниците в акцията скандираха "Денков, слез" и заявиха, че са обидени, че никой от Министерски съвет не иска да се срещне с тях и да обсъди проблемите в сектора. "Не ни приеха, не ни обърнаха внимание и изблъскаха най-видните ни дейци", сподели за "Сега" участник в протеста. Според БНР пък натискът е бил от протестиращите към полицаите. Впоследствие протестиращите се изтеглиха към Министерството на културата, където започна акцията, и се очаква среща с министъра или заместник-министъра на културата. Недоволните заявиха, че ще подготвят ефективни стачни действия, ако исканията им не бъдат чути.

"Ако някой в държавата иска 50 на сто увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма да се случи", коментира около 16.00 ч. пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев протеста на културните дейци. В парламента Асен Василев се срещна с председателя на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Йордан Цонев за уточняване на графика, по който ще бъдат приети законопроектите, свързани с бюджета за догодина. "Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година - над 50 млн. лв. са за сценични изкуства и с 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам за какво протестират", каза министърът, цитиран от БТА.

Хора на изкуството излязоха на протест в 12.00 ч. пред Министерството на културата днес, когато се очакваше в Народното събрание да започне разглеждането на държавния бюджет за 2024 година. Протестиращите настояват да бъдат предвидени повече финансови средства за сектора. Акцията е под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". От Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ и НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" продължиха протеста с шествие до новата сграда на парламента, стигайки и до Министерския съвет.

Минути след като пристигнаха пред сградата на Народното събрание, протестиращите получиха покана от Министерството на културата за среща с контактна група, която първоначално отклониха.

„Този бюджет, който беше предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите. Това го наричам финансов диктат върху българската култура", каза председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите и депутат от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който излезе при протестиращите. По думите му бюджетът вече е в парламента и възможностите са ограничени.  Между първо и второ четене можем да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и ще го направим, каза депутатът, цитиран от БТА. И припомни, че от 2015 г. сценичните изкуства работят с един и същи стандарт, въпреки инфлацията и въпреки всякакви неща, които се случват.

"Има едни 28 милиона от бюджета, които трябваше да отидат за проекти. Аз ще внеса предложение те да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, галериите, библиотеките и останалите културни институции. Те са недостатъчни пари, защото културата струва пари. Това да имаме българска култура се дължи на вас, вие правите културата. Културата може да се плаща или от цялото общество, или от тези, които я потребяват, или да се плаща от тези, които работят за нея. Вие плащате с ниските си заплати. Това нещо трябва да се осмисли, защото това е политически въпрос. Културата е точно толкова важна, колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно, това е само началото“, каза още Тома Биков пред протестиращите. 

Отдавна говорим, че 0,4 процента за култура е престъпление спрямо културата, каза народният представител Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". По думите му в основата на националната сигурност стоят умните и здравите хора - не танковете и самолетите, а образованието, културата, здравеопазването. Ще припомним, че секторът от години води борба в законодателството да залегне 1% от брутния вътрешен продукт за култура. Вместо това, от 0,6% той падна на срамните 0,4%.

Точно в 13:33 ч. протестиращите застанаха за едноминутно мълчание за българската култура. Протестните плакати на демонстрантите гласят "Ние сме тук! Нас ни има!", "Подигравка с българските музиканти!", "Спрете геноцида на българските музиканти и танцьори!", "Стачка за достойни възнаграждения на служителите на Софийската филхармония" и др. На протеста има около 200 души. Те са категорични, че няма да си тръгнат, докато някой не слезе при тях и не им обърне внимание. "Господин Денков, слезте при нас и покажете, че наистина държите на културата и да увеличите с още 250 млн. допълнително бюджета за културата", призова по-рано председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Сред протестиращите има и много студенти по изкуствата, уточнява БГНЕС.

След многократни опити да бъде организирана среща с министъра на културата Кръстю Кръстев и с финансовия минисър Асен Василев, от сектора споделят, че са разочаровани. Културните дейци са формулирали основните си искания в три точки: да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения в сферата, както и за инвестиции в дейността им; осезаемо и устойчиво увеличаване на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора; ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, фолклорни ансамбли, общински театри, Камерна опера – Благоевград, и гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в тези състави, договорен в браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

Оставки и спиране на културна дейност за седмица обеща председателят на САБ Христо Мутафчиев пред БНР преди началото на протеста. Първите оставки, които ще бъдат поискани, ще са на хората, които евентуално ще преговарят днес и ще поемат ангажимент да спазват конкретното споразумение. "Това е само при положение че има среща с нас. Ако няма среща пред Министерството на културата, отиваме пред Народното събрание и Министерския съвет, където ще има заседание на МС, като се надяваме министър-председателят Денков да покани протестиращите да се срещнем с него", каза Мутафчиев. Ако исканията на културните дейци не бъдат удовлетворени, ще се стигне до общо решение за затваряне на "абсолютно всички културни институти в рамките на седмица". Това означава да няма театрални представления и репетиции, да няма музикални събития, да не работят галерии, музеи, читалища, библиотеки и т.н. В момента Министерството на културата има недостиг на средства, които не могат да покрият направени разходи на културните институти и много хора не могат да си получат средствата, които са вече изработени заради това, че няма пари, посочи Христо Мутафчиев, цитиран от БГНЕС.

"От 1 ноември до днес не сме имали разговори с министъра на културата и министъра на финансите, на които да се договорим за повече средства за култура. Министърът на финансите бяга като дявол от тамян от нашия сектор и не иска да говори за средства, защото смята, че ние искаме пари за заплати, което не е вярно. Искаме пари и за заплати, но не ги искаме от бюджета. Ние работим, за да си изкарваме заплатите, и не чакаме на държавата. Но държавата, по закон, е длъжна да осигури средствата, които са необходими, за да може да функционира един културен институт – и театър, и музей, и галерия – държавни и общински културни институти. Така че държавата да си влезе в ролята, а нашият министър, ако обича, да бъде така добър да спре да бъде пиар на правителството и да се върне в ролята си на адвокат на сектора и в частност на нашата гилдия, от която произхожда“, подчерта Мутафчиев, визирайки, че Кръстю Кръстев бе успешен директор на Пловдивския театър, преди да бъде назначен за културен министър.

„Ние поискахме 50% увеличение на бюджета на Министерство на културата, за да може да се увеличат разходните стандарти, с които да можем да спазим и браншовото споразумение, подписано между синдикати и работодатели за увеличаване на началната стартова заплата в нашия сектор, но, както виждаме, министърът на финансите подхвърли едни 50 милиона, с които се опитва да запуши устата на театралите. Но това няма как да стане, защото ние уважаваме колегите си в другите сектори, работим заедно с тях и ние сме от едно тесто замесени. Няма как да се съгласим на тези подхвърлени 50 милиона, които да запушат нашите усти, а ще продължим да се борим за увеличение на средствата за сектора", обясни шефът на САБ.

На последното заседание на парламентарната комисия по култура миналата седмица бюджетът за култура беше отхвърлен, припомни Мутафчиев, според когото това е знак, че депутатите са на страната на артистите. "Резултатите от нашата работа се виждат след 10 години. Нашата работа е нещо, което е инвестиция в бъдещето, бъдещето на поколения наред", подчерта той в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

Протести на работещите в сферата на културата и изкуствата днес са организирани и в други гладове на страната.

След 19.00 ч. днес от пресцентъра на Министерството на културата съобщиха, че министър Кръстю Кръстев е разговарял с представители на протестиращите творчески съюзи, на синдикатите „Подкрепа“ и КНСБ, както и на културни институти за промени във финансирането в областта на културата и увеличението на заплатите в сектора. В срещата в МК веднага след приключването на заседанието на Министерския съвет, са участвали зам.-министрите на културата Виктор Стоянов и Амелия Гешева, главният секретар на министерството Тодор Керанов, началникът на кабинета на министъра Весела Щерева, финансовият съветник Маргарита Васева, директорът на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ Елиянка Михайлова.

Министър Кръстев е пояснил пред присъстващите, че в изпълнение на ПМС № 88/01.06.2023 г. с негова заповед са утвърдени нови разходни стандарти и по този начин директорите на културните институти имат възможност разумно да увеличат заплатите на хората в сектора, което е и изцяло в правомощията им.

Министър Кръстев е информирал още, че екипът на МК работи, за да е готов предсрочно с промените в заложеното в правителствената програма изменение на методиката за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Към настоящия момент се извършва цялостен анализ на системата, който ще помогне на културните институти да могат да прогнозират необходимите им бюджети за всяка следваща година от месец септември на предходната. Другата ключова промяна, която ще помогне за повишаването на заплатите в сектора, е предложението в единните разходни стандарти да се включи компонент за гарантиране на минималните разходи за възнаграждение. Работна група с представители на заинтересованите страни ще търси механизми за дофинансирането на общинските културни институти от държавата.

Участниците в продължилия повече от два часа и половина разговор са се обединили около тезата, че културата е изключително важна инвестиция в бъдещето на страната ни, а представителите на творческите съюзи, културните институти и синдикатите „Подкрепа“ и КНСБ са обещали пълна подкрепа на Министерството на културата в защитата на този ключов държавен приоритет.

Планираното увеличение в бюджета на Министерството на културата за 2024 г. е с над 68 милиона лева, или с 19% повече от бюджета за изминалата 2023 г.

От лагера на протестиращите впоследствие съобщиха, че съгласие не е постигнато и ще има нов протест на 18 декември.

Още по темата