Медия без
политическа реклама

Националната галерия преоткрива наследството на Васил Чакъров-Чак

Художникът е признат за един от най-значимите акварелисти в съвременното българско изкуство

28 Май 2024
"Весел ден", 1977, акварел върху картон.
НГ
"Весел ден", 1977, акварел върху картон.

Националната галерия представя художника Васил Чакъров-Чак (1934-2018) по случай 90-годишнината от рождението му с мащабна експозиция, която се открива в четвъртък, 30 май, от 18.00 ч. в Двореца на пл. „Александър I“ 1.  

Ретроспективната изложба на Васил Чакъров с предоставени от неговите наследници произведения демонстрира постиженията му в областта на живописта, графиката и рисунката чрез акценти върху водещи цикли в неговото творчество. Защото въпреки дългата му и активна биография, с редица участия в общите художествени изложби на СБХ през 70-те и 80-те години на миналия век, неговото име досега не е било особено познато на широката публика.

Художникът е от малцината посветени, всецяло отдали живота си в служба на изкуството. Чужд на светската суета, той живее и работи в Самоков. Без академично образование, но с вродена дарба, изключителна ерудиция и висока пластична култура, той естествено се включва във водещите процеси в художествения живот в края на ХХ век у нас. Преоткриването на Васил Чакъров се случва през 90-те. Самостоятелната му изложба в Софийската градска галерия през 1994-та, в която са събрани за първи път неговите акварели, разкрива пред публиката голям майстор на акварелния пейзаж, вече познат на тогавашната художествена критика.

Останал някак встрани от шумния артистичен поток, но напълно заслужаващ от днешна гледна точка популяризиране в по-широк мащаб, Васил Чакъров-Чак все още очаква полагащата му се професионална оценка. Настоящата експозиция с куратор Анелия Николаева е финал на дългогодишен проект от поредица изложби в столицата и страната. Тя може да бъде разгледана до 8 септември 2024 г.  

Васил Чакъров е роден в с. Багренци, Кюстендилско, на 30 април 1934 г. Завършил е Учителския институт в Дупница. Започва работа като учител в с. Ярлово, Самоковско, а през 1961 г. се установява в Самоков, където до 1994 г. е учител по рисуване в основно училище „Борис Хаджисотиров“.

През 1974 г. е публикувана първата му карикатура във в. „Стършел“, където продължава да сътрудничи в този жанр през годините. Като живописец и акварелист Чакъров, освен в страната, има и редица участия в изложби зад граница – в тогавашните СССР, Чехословакия, Полша, Унгария, Дания и др. 

Носител  е на националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2008 г.

Творби на художника притежават Националната галерия, СГХГ, градските галерии в Кюстендил, Самоков, Пловдив, Сливен, Бургас, Благоевград, Добрич, Балчик, Домът на хумора и сатирата в Габрово, институции и частни лица у нас и в чужбина.  

Васил Чакъров-Чак е признат за един от най-значимите акварелисти в съвременното българско изобразително изкуство. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата