Медия без
политическа реклама

Музеите още чакат 12-те си милиона от бюджета

11 Май 2022
Асен Василев
БГНЕС
Асен Василев

След три дни е Европейската нощ на музеите и много от тях ще отворят вратите си безплатно за публиката, при това в необичайни късни часове. Междувременно обаче тези институции все още още напразно очакват 12 милиона лева държавно финансиране, каза пред БТА председателят на Сдружение "Български музеи" Борис Хаджийски. В сдружението членуват 126 музея и галерии от цялата страна. Във Велико Търново се състоя годишната му среща, на която бяха коментирани проблемите пред българските музеи - които са най-вече от финансово естество.

В началото на годината българските музеи са поискали от държавата 29 милиона лева, от които 24 милиона да постъпят в 124-те музея с държавно финансиране и още около 5,5 милиона за 50, които са на издръжка на общините, посочи Хаджийски, който е и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик. От неправителствената организацията се надяват тези 50 музея да влязат в системата за държавна издръжка, защото те опазват много движими културни ценности и работят спрямо изискванията на Закона за опазване на културното наследство.

В Закона за бюджет 2022, обнародван в началото на март, бе включено увеличение от 12 милиона лева за публичните музеи и галерии. В постановление за изпълнение на държавния бюджет от 22 март обаче тези 12 милиона се оказаха мистериозно изчезнали. Наложи се финансовият министър Асен Василев, който през февруари бе направил прословутото изказване, че дейността на музеи и галерии е "бърсане на прах", бързо да ги намери. Както се вижда обаче, те са осигурени документално - не и реално на този етап.

Финансовият министър Асен Василев бързо поправи грешката с изчезналите 12 млн. лв. за увеличаване на издръжката на музейните работници.
В България има 182 музея (по данни на НСИ за 2020 г. в които работят около 2800 души. Записаното в проектобюджет 2022 увеличение на средствата за тях с едва 5% предизвика бурна реакция, отворени писма и протестни действия на служителите в редица музеи и галерии в страната.

Според Борис Хаджийски обещаните и очаквани 12 милиона лева са "глътка въздух", с която поне малко да се увеличат ниските заплати на музейните работници и да се компенсират разликите в цените на електроенергията и горивата, но няма да са достатъчно за изграждане на модерна музейна инфраструктура и нейната поддръжка. Проблем е, че музеите нямат средства за откупки, фондовете се обновяват изцяло от дарения, което крие опасност от загуба на ценности, които след време вече няма да са налични, отбеляза председателят на Сдружението.  

Според д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново ниските заплати на музейните работници водят до загуба на специалисти. В момента музеите харчат по-голямата част от държавната субсидия за поддръжка на обектите. Като пример той посочи, че музеят във Велико Търново стопанисва 32 музейни обекта с общо 71 сгради, чиято поддръжка е скъпа и трудоемка.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата