Медия без
политическа реклама

Милко Божков реди картини, които се отварят като книги

Изложбата на художника в галерия „Арте“ може да се види от 23 януари до 9 февруари

16 Яну. 2024
Милко Божков, "Облаци"
Милко Божков, "Облаци"

Отново, след ноември миналата година, столичната галерия „Арте“ представя изложба живопис на изтъкнатия български художник Милко Божков. Вернисажът за откриването ще бъде във вторник, 23 януари, от 17.30 часа, а произведенията ще могат да бъдат разгледани в уютното пространство на ул. „Бузлуджа“ 31 до 9 февруари.

Както цялостното творчество на Милко Божков е необичайно, изненадващо и вълнуващо, така и настоящата му изложба е нестандартна и чувствена. Нестандартна, защото домакините от „Арте“ показаха първо „Ретрорепро II“ в края на 2023 г. (заради каталога на автора), а сега подреждат най-новите живописни творби на Божков по негови стари скици, но интерпретирани с друго, различно звучене.

В „Ретрорепро I“ любимите теми на Милко – облаци, снежинки, вечерница, рало, църква..., сега живеят върху дървени плоскости, които се отварят като книги. „Живата му и неспокойна мисъл поражда силно изразен афинитет към нестандартните решения. Той успява винаги да изненада и с дискретна провокация да подкани зрителя да се впусне в разгадаване на цял смислово-визуален лабиринт“, подсказва изкуствоведът Елица Терзиева.

В живописта на Милко Божков съжителстват класически и неконвенционални форми. Творческият му свят се характеризира с богат и сложен пластичен синтез и наситена семантична тъкан. Синтез, лишен от неискрена преднамереност, носещ лекотата и финеса, с които се ражда първоначалната идеята, обяснява изкуствоведът.

Изложбата е чувствена като всяка картина, излязла от душата на „художник, който притежава изявен усет за творбата в нейната съвършена цялост“. Всяко нещо в нея, реално или имагинерно, е на своето място. Самобитната режисура на изобразителното поле, сякаш възпроизвеждаща наблюдение през обектива на камера с множество едновременни гледни точки, въвлича зрителя във водовъртеж от образи и символи – плод на единението между съзнателно и подсъзнателно.

„Ретрорепро I“ включва 6 живописни платна и 13 картини, изпълнени в смесена техника (акрил, туш, маслени бои, молив, резба и др.) върху дърво. „В картините му са съхранени изгубени места и изгубено време, намерили израз в събирателен образ на време и пространство, на конкретно и общо, на понятно и непонятно“, енигматично обобщава Елица Терзиева. Такива творби трудно се разказват, най-добре е да се видят.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата