Медия без
политическа реклама

Мариана Смит пренася усещането си за Венеция и Калифорния в София

Изложбата Liminal дава старт на Деветото триенале на графиката

21 Ноем. 2023
Най-новите пейзажи на авторката са свидетелства за овъглените останки на величествените секвои при пожарите, причинени от промени в климата.
Най-новите пейзажи на авторката са свидетелства за овъглените останки на величествените секвои при пожарите, причинени от промени в климата.

Изложба под наслов Liminal на известния визуален артист Мариана Смит се открива на 23 ноември от 18.00 ч. в столичната галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1. Мариана Смит е в България по покана на организационния комитет на Деветото триенале на графиката в София, СБХ, като член на международното жури за определяне на наградния фонд. Това е първото от поредицата събития от програмата на триеналето и е част от културния календар на Столична община.

Мариана Смит е родена и израснала в Москва, а през 1992 г. емигрира в САЩ. Доцент е по визуални изкуства в унивеситета "Стоктън" (Stockton University, Galloway, NJ). Води класове по рисуване, графика и съвременни методи на графичен печат и арт книги. Тя има две бакалавърски степени от Moscow College of Applied and Industrial Arts и Columbus College of Art and Design, щат Охайо, както и магистърска степен по изящни изкуства от университета „Корнел“. 

„Работя с графика, живопис и видео инсталации, като създавам колажи от пейзажи и изследвам пространствените смущения и естеството на имигрантските дислокации. Изложбата Liminal включва пейзажи, свързани с различни места като Венеция, пространствата Burren в Ирландия, калифорнийските секвои, както и творби, базирани на лични спомени“, обяснява Мариана Смит.

В поредицата от творби за Венеция тя е колажирала историите за преместване на основата на собствените си преживявания и на колекцията от есета за Венеция Watermark от Йосиф Бродски, създадени по време на резиденции в Scuola Internazionale di Grafica di Venezia в Италия. Вече бях прочела творбата на Бродски преди първата си лична среща с Венеция, където бях поразена от необичайното усещане, че имам спомени за място, което виждам за първи път. Фрагментираната венецианска образност на Йосиф Бродски от звук, светлина и вода съответства на колажирани фрагменти и поредица от кинематографични пространства, където разстоянието се колебае между материалното и преходното“, казва тя.

Най-новите пейзажи се фокусират върху секвоите, тяхната красота и белезите от катастрофалните горски пожари. Тези пейзажи са създадени през 2023 г. по време на творческия престой на Смит в Kala Art Institute в Бъркли и работата на място в калифорнийските държавни паркове Big Basin Redwoods и Henry Cowell Redwoods. Това са свидетелства за овъглените останки на величествените секвои, за тяхната сюрреалистична красота; тяхната временност е осезаема, когато човек се разхожда из парковете, белязани от причинените от климатични изменения пожари.

Сглобявам фрагментите отново, за да представя идеята за крехкост и устойчивост. Повторенията и внимателното сглобяване са в противовес на разривите, предизвикани от случайности, в нови пространства, кодирани с метафорите на графиката“, споделя Мариана Смит

На 26, 27 и 28 ноември Смит ще проведе 3-дневен майсторски клас/уъркшоп по фотогравюра със Solar Plates в графичната база на НХА, в който ще вземат участие преподаватели, студенти и ученици.

Изложбата Liminal може да се разгледа до 6 декември.

В своята артистична практика Мариана Смит използва графика, живопис и видео инсталация в търсене на нереализираната мечта за родина. Нейни творби са представяни в САЩ, Италия, Тайван, Китай, Ирландия, Нова Зеландия, Гуам и Армения, и са показвани в имението на губернатора на щата Охайо в Кълъмбъс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата