Медия без
политическа реклама

"Лоенгрин" повежда Вагнеровия фестивал на Софийската опера

Събитието за поредна година се открива с премиера под режисурата на акад. Пламен Карталов

13 Юни 2024
Тетралогията "Пръстенът на нибелунга" е реализирана от акад. Пламен Карталов с творческа дързост и размах на фантазията.
Софийска опера и балет
Тетралогията "Пръстенът на нибелунга" е реализирана от акад. Пламен Карталов с творческа дързост и размах на фантазията.

Днес се открива Вагнеровият фестивал на Софийската опера – начинание, което издига престижа на националния ни оперен театър в световен мащаб. 

За поредна година фестивалът ще започне с премиера. Този път това е романтичната опера "Лоенгрин", чието първо представяне е било във Ваймар през далечната 1849 г. Завесата на 13 юни ще се вдигне за спектакъл под диригентската палка на маестро Константин Тринкс, с участието на хор и оркестър на Софийската опера и мъжкия хор на БНР. Зрителите ще наблюдават една изключително философска режисьорска интерпретация и визия, произлезли от необятното въображение на акад. Пламен Карталов. Сценографията е на Ханс Кудлип в сътрудничество със Свен Йонке и Гудрун Гайблингер, а костюмите са на италианския дизайнер Марио Диче.

В първия спектакъл ще участват солистите Костадин Андреев, Цветана Бандаловска, Венцеслав Анастасов, Габриела Георгиева, Бисер Георгиев и Атанас Младенов. Във второто представление на 23 юни ще пеят Саймън О’Нийл, Радостина Николаева, Томас Вайнхапел, Мариана Цветкова, Стефан Владимиров, а на диригентския пулт ще застане Евън-Алексис Крист.

"Лоенгрин" е алегория на християнския идеал за свобода и надежда, за спасение на човечеството от всякакви несправедливости. Вагнер е творец реформатор, чиято музика пророчески разтваря криле за бъдещето на изкуството, споделя Пламен Карталов. "В контекста на тази идея мисията на Софийската опера е да създаде традиция за националната музикална култура, но също и да намери място, равнопоставящо я със световната култура", отбелязва режисьорът.

Софийската опера продъжава да създава вагнеров свят в България и да възпитава една специална вагнерова публика. Всички Вагнерови произведения се изпълняват от български певци, а идеята на акад. Пламен Карталов е те да добият по-широк мироглед и да бъдат признати в целия свят.

Шестте фестивални вечери ще представят пет заглавия – освен премиерните представления на "Лоенгрин" на 13 и 23 юни, от 15 до 20 юни публиката ще може да види и "Пръстенът на нибелунга" – Вагнеровата тетралогия, превърнала се във визитната картичка на Софийската опера за последните няколко години. Четирите опери – "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете", ще бъдат изпълнени под диригентството на Евън-Алексис Крист, а зрителите ще имат възможност да се насладят на магическата визуална картина, създадена от режисурата на акад. Пламен Калталов. След премиерата на новата версия на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" миналата година световната музикална критика не спести възторга си и отрази голямото събитие в София в най-престижните специализирани музикални издания.

Тази година отново се очакват журналисти от различни медии от Европа и САЩ, както и публика от чужбина и цяла България.

Невероятният път на творбите на Рихард Вагнер в Софийската опера започва преди почти 100 години, но истинското развитие с мащаб и визионерска дързост се разгръща от 2010 г. В следващите 14 години Пламен Карталов поставя седем заглавия на Вагнер, като тетралогията "Пръстенът на нибелунга" има две съвършено различни постановки. "Лоенгрин" ще бъде осмата премиера – една опера на светлината, с небесния пратеник, който идва да озари света с чиста и съкровена любов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата