Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Летящият холандец“ с Курт Ридъл закрива Вагнеровия фестивал

Събитието привлече меломани и изтъкнати музикални критици от цяла Европа

30 Юли 2023
Софийска опера
Сцена от спектакъла на "Летящият холандец".

Спектакъл на „Летящият холандец“ закрива тази вечер Вагнеровия фестивал на Софийската опера, съобщават от институцията. Финалът на фестивала ще бъде на сцената край езерото Панчарево. Sofia Opera Wagner Festival е посветен на 210-годишнината от рождението на композитора Рихард Вагнер. 

Постановката е на акад. Пламен Карталов, а на пулта застава Росен Гергов.

Тази година в програмата бяха включени всички седем заглавия, които са в репертоара на националната опера. Тържествата започнаха с тетралогията „Пръстенът на нибелунга" – „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, продължиха с  представления на „Тристан и Изолда" и „Парсифал", осъществени с режисурата на Пламен Карталов и диригентството на Констанин Тринкс.

„Тези спектакли привлякоха интереса на много български почитатели на музиката на германския маестро, както и на музикални пилигрими от цял свят, които специално пристигнаха в София за празничните вечери. Престижни световни специализирани издания изпратиха журналисти, за да отразят събитието, а отзивите, които вече получаваме, са повече от възторжени“, коментират от операта.

И този път, както преди 13 години при първата реализация на тетралогията, в различните заглавия участваха основно български певци. 

Голямата звезда на световната оперна сцена Курт Ридъл обаче специално се включи във Вагнеровия фестивал на Софийската опера на финала на събитието. Световнопризнатият бас пя в спектакъла снощи и ще се представи и днес в ролята на капитан Даланд в операта „Летящият холандец", с която тази вечер завършва грандиозният Вагнеров фестивал на Софийската опера. Ролята на Холандеца в първата вечер изпълни Станислав Трифонов – солист на Болшой театър в Минск, а във втората ще пее румънският баритон с международна кариера Йонуц Паску.

С този фестивал България заема достойно място на музикалната карта на света, отбелязват от Софийската опера. Още за откриването му специално бяха дошли музикални критици и забележителни познавачи на творчеството на Рихард Вагнер като Тони Купър от Opera Critic - Лондон, Андреа Мерли, Италия, Клаус Биланд от Der Neue Merker - Виена, Алън Нилсон от OperaWire – Лондон, Фил Уард от Opera Now - Лондон, Грегор Таси, Глазгоу, Юрген Кьоних – радио Берлин/Бранденбург, Германия. Те оставиха изключително ласкави отзиви за „Рейнско злато“ като визия на режисьора Пламен Карталов и сценографа Ханс Кудлих, като философско изграждане на спектакъла и неговата съвършена интерпретация. Костюмите на Християна Зорбалиева и художественото осветление на Андрей Хайдиняк бяха силен акцент в постановката и в перфектно съзвучие отразяваха новаторската режисьорска идея. Маестро Константин Тринкс също имаше своите почитатели, дошли от Германия и Великобритания да аплодират софийския „Пръстен“.