Медия без
политическа реклама

Класът на Ивайло Христов въздава справедливост в „12 разгневени мъже“

Премиерата по класиката на Реджиналд Роуз и Сидни Лъмет е утре в НАТФИЗ

14 Март 2024
След бурни дискусии в търсене на истината съдебните заседатели  един по един ще променят мнението си.
НАТФИЗ
След бурни дискусии в търсене на истината съдебните заседатели един по един ще променят мнението си.

Силната половина от класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ утре от 19.30 ч. излиза с премиера на класиката "12 разгневени мъже" на Сцена 47 в Учебния театър. Постановката по пиесата на Реджиналд Роуз е на художествения ръководител на студентите Ивайло Христов, а режисьор е актрисата доц. Мирослава Гоговска. Сценографията и костюмите са на асистента Кристина Янева.

Младите актьори, които ще влязат в ролите на 12-те съдебни заседатели, са Александър Кендеров, Георги Асенов, Георги Манчев, Иван Цонев, Илиян Николов, Калин Маринов, Мартин Костадинов, Михаил Недялков, Никола Йорданов, Паоло Лалев, Румен Вангелов, Тодор Коцев и Антон Димитрачков (гост).

Роуз създава полемичната си творба "12 разгневени мъже" през 1954 г. Той остава в историята с тази една-единствена пиеса, но тя се нарежда сред жалоните на съвременната световна драматургия и кино. Първоначално излиза като телевизионна драма, впоследствие по нея се правят и филми. Разказът е за 12 съдебни заседатели (според американската съдебна система), които трябва да вземат решение дали 16-годишен младеж е виновен или невинен за убийството на баща си. Ако решението на заседателите за момчето е "виновен", наказанието е смърт. Първоначално всички от съдебното жури смятат, че случаят е повече от ясен и бързат да го приключат, за да се приберат по домовете си. Един от тях обаче се усъмнява и започва да убеждава останалите да погледнат отвъд очевидното. Постепенно, един по един, след бурни дебати, те обръщат решението си на 180 градуса…

Филмът на Сидни Лъмет от 1957 г. с Хенри Фонда в главната роля получава 3 номинации за награди "Оскар" и 4 за "Златен глобус", а същата година печели и "Златна мечка" от кинофестивала Берлинале. През 2007 г. "12 разгневени мъже" е определен за национално културно богатство на САЩ.

От екипа на новата българска постановка казват: "Това е драматичен и интригуващ спектакъл, който разглежда общочовешки и силно актуални теми като осъзнаването – важността на личния избор, справедливостта, победата над предразсъдъците и способността на хората да променят мнението си, да преживеят катарзис."

"Една от най-добрите страни на демокрацията е, че имаш правото да поемеш отговорност. Отговорността на всеки отделен човек прави една нация силна", категоричен е проф. Ивайло Христов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата