Медия без
политическа реклама

Китай обърна гръб на Холивуд

24 Февр. 2022
Робърт Патинсън, новият Батман, се надява да предизвика интерес у китайската публика.
Warner Bros
Робърт Патинсън, новият Батман, се надява да предизвика интерес у китайската публика.

Шефовете на Sony въздъхнаха облекчено, когато „Uncharted: Извън картата“, високобюджетна адаптация по популярната видеоигра, получи дата за разпространение в Китай.

Китайското правителство, което има абсолютен контрол върху това какви филми, кога и как ще бъдат пускани в националните киносалони, напоследък става свръхпридирчиво към чуждите заглавия. В резултат много от холивудските суперпродукции от времето на пандемията като "Спайдърмен: Няма път към дома", "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" и "Вечните" не получиха достъп до китайските кина. Това лиши тези филми от десетки, в някои случаи дори и стотици милиони приходи.

"Достигането на някой некитайски блокбастър до китайските кина в момента е голяма работа", казва Джеф Бок, боксофис анализатор от Exhibitor Relations.

Това, че "Uncharted" ще бъде тръгне в Китай от 14 март, не означава, че успехът му там е предопределен. В друго време екшън-приключението, в което Том Холанд, актьорът от „Спайдърмен“, играе ловеца на съкровища Нейтън Дрейк, вероятно би събрало купища пари в Поднебесната. Сега обаче той ще послужи като важен тест за интереса на китайските киномани към холивудската продукция. Напоследък филмите, които китайските цензори одобряват, не се представят добре в боксофиса.

Такъв беше случаят с последния Бонд "Смъртта може да почака", който спечели 64 милиона долара в Китай, и с "Дюн" на Дени Вилньов, който събра едва 39 милиона – много по-малко от това, на което техните продуценти се надяваха. "Смърт край Нил" на Кенет Брана продължи тази тенденция, дебютирайки с нищожните 5,9 милиона долара през уикенда, макар че неговият предшественик "Убийство в Ориент Експрес" спечели стабилните 34.6 милиона от Китай през 2017 г.

"През последната година холивудският износ не "разбива" китайския боксофис“, казва Джеф Бок. "Китайският пазар беше задържителната стартовата площадка за всеки американски филм, който иска световният му боксофис му да надхвърли милиард." До неотдавна Китай показваше голям ентусиазъм към холивудските филми: интересът към франчайзи като киновселената на "Марвъл" и "Бързи и яростни" даваше на шефовете увереност да одобряват все по-високи бюджети, знаейки, че с прожекциите на изток сумите ще се изплатят добре. 

Репортерът на Wall Street Journal Ерик Шварцел, автор на книгата "Червеният килим: Холивуд, Китай и глобалната битка за културно надмощие" има няколко теории, които обясняват враждебността на киноманите в Китай днес. "Те станаха по-склонни да избират китайски забавления", каза Шварцел наскоро пред Variety. "Усеща се и желание да се накаже Америка. Изглежда също така, че в Китай се засилва национализмът и съпротивата срещу външни влияния."

Други елементи, които пречат на Холивуд, включват използване на вноса на филми като начин за наказване на политическите врагове на Китай (САЩ, Южна Корея, Индия) и за привличане на потенциални приятели (Русия, Япония, Италия и отново Индия). Можем да добавим и недостига на големи холивудски хитове през 2020 г., когато киносалоните в САЩ бяха затворени, а китайските - не.  

През 2018 и 2019 г. Китай преструктурира така филмовата си индустрия, че да контролира броя на филмите от чужбина. Между 2012 и 2019 г. Китай е одобрявал годишно между 45 и 55 филма, произведени в САЩ. Но тъй като през 2020 и 2021 Китай изпревари САЩ като най-голям кинопазар, този брой спадна значително до около 30 филма. От началото на 2022-ра в Китай са допуснати само 6 американски филма. Това се случва на фона на тежки геополитически проблеми, като напрежението между правителствата на САЩ и Китай се повиши в много области  - от търговията до действията на Русия в Украйна.

"Uncharted: Извън картата" може да се противопостави на тази тенденция, защото адаптациите  по видеоигри винаги са били по-популярни в Китай, отколкото с САЩ. Tomb Raider от 2018 г. с участието на Алисия Викандер като Лара Крофт се провали в Северна Америка с 58 млн. долара (катастрофална сума за предпандемичните времена), но направи малко състояние в Китай със 78 милиона. По същия начин адаптацията на Дуейн Джонсън по видеоигра "Rampage: Унищожителите" спечели $ 156 милиона в Китай и само 100 в американския  боксофис, докато друг филм от 2018 г., "Играч първи, приготви се" на Стивън Спилбърг, генерира $ 218 милиона в Китай и едва 137 милиона в САЩ.

Пандемични премиери като "Круиз в джунглата", "Енканто", "Матрицата: Възкресения" и "Пес патрул: Филмът" обаче се провалиха, отчасти и защото попаднаха в китайските киносалони месеци след като дебютираха в северноамериканските кина. По това време те вече бяха "остаряла стока" и лесно достъпни в пиратските сайтове. "Енканто" имаше шансове да се превърне в триумф след успеха на анимационни любимци като "Зоотрополис" и "Тайната на Коко". Но той събра оскъдните 12 милиона долара. А Дуейн Джонсън, някога огромен боксофис магнит в Китай, докара "Круиз по джунглата" до ужасните 7 милиона.

Сега надеждите са насочени към новия "Батман" с Робърт Патинсън, чиято премиера е на 18 март - две седмици след тази в САЩ. Предишни филми с маскирания борец срещу престъпността като "Черният рицар: Възраждане" (2012), "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" (2016) и "Лигата на справедливостта" (2017) имаха успех на китайските екрани. Но дали днес привлекателността на Брус Уейн ще бъде достатъчна?

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Китай, Холивуд, филми, Батман

Още по темата