Quantcast
Китай няма да види китайските супергерои на Marvel | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Китай няма да види китайските супергерои на Marvel

Цензурата не допуска "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена", а вероятно и предстоящия "Вечните"
340
 Marvel
Канадецът от китайски произход Симу Лю е в ролята на първия китайски супергерой със собствен филм във вселената на „Марвел“.

Първият в историята на „Марвел“ филм с китайски супергерой в главната роля — „Шан-Чи и легендата за десетте пръстена“, едва ли ще бъде показан в Китай. Насроченият за тази есен „Вечните“, с новата група супергерои, поели щафетата от екипа на Отмъстителите, също е под въпрос, съобщава Deadline.

Перспективите „Шан-Чи и легендата за десетте пръстена“ да получи достъп до китайския филмов пазар изглеждат все по-слаби. Това стана ясно след като коментари, направени от звездата на филма Симу Лю през 2017 г., тази седмица се появиха отново и предизвикаха силни вълнения в китайските социални медии.  

В интервю за CBC през 2017 г. роденият в Канада актьор говори за родителите си, които са му разказвали за условията в Китай по време на комунистическото управление, като страна от „третия свят“, където хората „умират от глад“.

Още преди 4 месеца през май Variety обърна внимание на репортаж на китайския държавен тв канал CCTV-6, посветен на предстоящите филми от киновселената на „Марвел“. По неясни причини в него се говорело само за осем от десетте предстоящи премиери на студиото: „Вечните“, както и „Шан-Чи и легендата на десетте пръстена“ не били споменати в ефира. Така че само засилва описенията китайския супергерои няма да може да покаже уменията си пред китайската публика.  

Правителство на КНР и отделът за пропаганда, който наблюдава филма, едва ли ще са склонни да проявят снизхождение — коментари на родената в Китай режисьорка Клои Жао отпреди години изглежда станаха причина „Земя на номади“, с който тя спечели „Оскар“ за най-добър филм, да не бъде показан в родината ѝ.

Но това не е първият американски филм, който китайците спират. „Черната вдовица“ също не успя да стигне до китайските киносалони, а вече не се и очаква това да се случи. Нито пък „Дисни“ е единственото студио, изправено пред трудни времена в страната, в която се продават най-много билети за кино. 

Азиатските страни и най-вече Китай, осигуряват значителна  част от приходите на холивудските блокбъстъри, но все пак - поне до преди пандемията, най-големият пазар беше североамериканският. Тази тенденция вече се обръща. През 2018 г. Холивуд оглави местния местният боксофис в 25 уикенда, следван отблизо от китайски филми, които бяха първи   22 уикенда.

През първите осем месеца на 2021 г. холивудските заглавия бяха осем пъти в класациите Топ 15, водени от застаряващата поредица  „Бързи и яростни“ и  от преиздадения „Аватар“, като делът на Холивуд на китайския боксофис се е сринал до шокиращите 9,5%, по данни на консултантската компания Artisan Gateway. Затова  първите два филма в световния боксофис досега през 2021 г. са два китайски филма — „Здравей, мамо“ с 822 млн. долара и „Детектив Чайнатаун ​​3“ с 686 млн. долара.  Трети е американският „Бързи и яростни 9“ с 681 милиона долара.

Още

Милиони са евакуирани заради наводнения в Китай

11.10.2021

244
ЦРУ сформира специално звено заради Китай

08.10.2021

603
Китай заменя онлайн игрите с любов към партията