Медия без
политическа реклама

Калина Тасева възкръсва в „Свят без сенки“

В творбите на голямата българска художничка се усеща силна емоция, стигаща до драматизъм

06 Апр. 2023
Стилизиран планински пейзаж на Калина Тасева.
Стилизиран планински пейзаж на Калина Тасева.

Изложба „Свят без сенки“ на Калина Тасева (1927-2022) се открива днес, четвъртък, от 18 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Художничката си тръгна от този свят миналия Великден. Сега, година по-късно, с нейната изложба можем да кажем, че творецът има привилегията не само да бъде и да твори в материалния свят, но и да остане с изкуството си в безвремието на духа, което някои наричат история, а други – вечност.

Калина Тасева като истински артист рисува до края на своя дълъг 95-годишен живот. Ценен дар за публиката е срещата й с колекционера Васил Илиев от Варна, който в продължение на 10 години (2009-2019) събира, документира и сега показа 50 нейни живописни произведения в различни жанрове – пейзаж, натюрморт и портрети. Селекцията за изложбата е направена със съдействието на проф. Десислава Минчева, дъщеря на художничката. Само след няколко месеца в Арт център – Плевен, ще бъде представена цялата колекция: над 100 произведения на Калина Тасева, които като обем никоя галерия в България не притежава.

В биографията на авторката са отбелязани значими изложби в България и в чужбина, като най-голямо творческо признание за принос в съвременното българско изкуство тя получава през 70-те и 80-те години на миналия век. То е белязано с престижни награди за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора (1974), Захари Зограф (1975), лауреатски награди за реалистична живопис (1976), за пейзаж на името на Никола Петров (1999) и др.

Големите, многофигурни композиции на Калина Тасева претворяват родовата й памет и харамийско потекло. В наратива на тези живописни платна – историческа хроника на националните ни борби за свобода и духовна независимост, има силно романтично-героично настроение, дълбоко свързано с християнската саможертва и мъченичество, които са присъщи за изкуството на иконописта. Така можем да обясним и лесно разпознаваемия живописен похват на художничката, при който колоритът се гради от тъмно към светло, от мрака на сенките към светлината при моделирането на стилизираните и изчистени от детайли изображения – хора, природа и пространство.

Фигурите са сякаш скулптирани, гънките на дрехите и драпериите са подчертани с линеарни бликове, с използването на чисти цветове за акцент. Силуетите са стилизирани и очертани с тъмен контур, за да се отделят пластично от фона. Тази тенденция в живописния маниер на Тасева се засилва в по-късните й платна от последните 20 години, стигайки до минимализъм.

В рисунките със сух пастел – техника, която художничката избира за най-откровеното си изразяване, в простотата на мотива има нещо знаково, сравнимо с асоциативния израз в поезията хайку, твърдят изкуствоведите. Това са сякаш избрани кадри от живота й, в които тя споделя емоцията от заобикалящата я красота – букети с цветя, шепа круши или нарове...

В пейзажите на Тасева е отразена много силна емоция, стигаща до драматизъм. По названията на картините разпознаваме последните пътувания на художничката из България – Карлово, Градево, Мелник, със спомени от ниви, хълмове с пълзящи или бушуващи над тях облаци, скали, градини, забравени малки църкви, пусти манастирски дворове и мрачни кипариси, издигащи се като свещи между земята и небесата… Картините, създадени през последните години от творчеството на Калина Тасева, излъчват благородна мекота на цветовете.

Куратор е Пламена Димитрова-Рачева. Експозицията в София ще може да се види до 25 април включително.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата