Медия без
политическа реклама

Изложбата в памет на Ставри Калинов изпрати мощни послания Post Mortem

Откриването на експозицията в галерия "Средец" събра ярки представители на обществения живот у нас

03 Май 2024
Министърът на културата Найден Тодоров говори за творчеството и личността на Ставри Калинов.
Антон Марков Алма комуникация
Министърът на културата Найден Тодоров говори за творчеството и личността на Ставри Калинов.

Изложбата Post Mortem в памет на големия български художник и скулптор Ставри Калинов (1944-2023) беше официално открита в навечерието на Възкресение Христово в галерия "Средец" на Министерството на културата, където ще отправя своите мощни естетически послания до 23 май. Тя включва 12 скулптури и 49 картини - живопис, студена керамика и графика, като доста от тях са непоказвани досега.

Изложбата бе представена от проф. Любомир Стойков - изкуствовед, автор на книгата за художника "Калинография" и дългогодишен негов приятел. В своето слово той подчерта: "Посланията в картините и скулптурите на Ставри Калинов са заредени с характерните за него приказни същества, символи и алегории за живота и плодородието, любовта и добротата, вярата и надеждата. Гледайки отново и отново тези магнетични, фантастични и космически произведения, нека с обич и носталгия да си спомним и за чудатите и заедно с това - наситени  с много благородни провокации пърформанси и артистични джемсешъни на големия наш художник".

По-нататък проф. Стойков открои специалното отношение на Ставри Калинов към Христос и разпятието и се върна назад в десетилетията, за да сподели спомени от незабравимите си срещи с твореца: "Веднъж, специално за гостуването на Пако Рабан в България, той създаде ризница и дрехи от метал. Друг път направи арт акция, учейки на рисуване официалните пратеници на различните държави у нас, на която присъстваше кажи-речи целият дипломатически корпус… Трети път – във връзка с отбелязването на годишнината от трагичната смърт на дизайнера Джани Версаче направи уникален триптих с негови портрети, изработени от вакуумирано стъкло. Много пъти съм наричал Ставри играещ човек – хомо луденс, а днес съзнавам, че той всъщност е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!".

Любомир Стойков припомни, че Маестрото е работел до пълно изтощение, но това го е правело щастлив. "Много пъти ме молеше да организирам 24-часов пърформанс, в който той да работи нонстоп и без да спи в продължение на едно денонощие да създава, да създава и да създава своите емблематични творби. Частично тази идея беше реализирана – първоначално в Археологическия музей, а по-късно и в няколко телевизии... Ставри, благодарим, че те имаше, признателни сме, че те има и днес, и ще те има и утре чрез твоите неумиращи творби!", завърши словото си професорът.

Служебният министър на културата Найден Тодоров - също голям почитател и приятел на художника, посочи: "Ставри Калинов бе свободен. Нямаше сила, която да го ограничи. Парадоксите на Ставри Калинов бяха част от неговата гениалност. За мен бе изключително удоволствие той да ми разказва за различните нетрадиционни начини, по които твореше. Имах щастието да осъзная, както и повечето от вас, които са били до него, че срещам специален човек. И всъщност не е ли това едно от най-хубавите неща в живота - да знаем, че живеем във времето на такъв човек!", изтъкна министърът диригент.

Колекционерът и меценат Любен Станев, главен мениджър на арт клуб "Дипломат" - съорганизатори на изложбата, отбеляза: "Той можеше да те накара да се пренесеш на друга планета заедно с него. Казвал е, че е извънземно заземен. Можеше да те вземе със себе си и да те заведе на друго място!".

Откриването на изложбата Post Mortem в галерия "Средец" беше уважено от редица ярки представители на българския обществен живот, култура, изкуство, политика, дипломация и бизнес, сред които министърът на правосъдието Мария Павлова, министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов, както и художникът, скулптор и кинорежисьор Андрей Лекарски, актьорът Ники Сотиров, дизайнерът Весела Кирилова, певицата Есил Дюран, Николай Янакиев, Диана Дафова, Явор Цаков, Красимир Занев, художникът Калин Балев и др.

За своето многолико творчество Ставри Калинов е носител на множество награди, между които "Златен век" на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2016). Световноизвестната онлайн галерия Artsper поставя името на Ставри Калинов редом с имената на Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Густав Климт. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата