Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изложба събира релефите на театър „София“ и Фридрихщат палас в Берлин

Концерти на Филхармонията ще озвучат експозицията "Изкуството на синтеза" на Емилия Николова-Байер в „Квадрат 500“

27 Юли 2023
Релефите на Емилия Николова-Байер създават характерния облик на сградата на театър "София".

Националната галерия представя във филиала си „Квадрат 500“ изложбата на Емилия Николова-Байер „Изкуството на синтеза“. Вернисажът за откриването е днес от 18.00 до 20.00 часа, а произведенията ще могат да бъдат разгледани от посетителите до 21 октомври.

През творчеството на Емилия Николова-Байер настоящата експозиция с куратор Ива Велева насочва вниманието към слабо изследвания синтез между

монументалните изкуства и архитектурата

у нас в периода 1956 – 1989. Представени са декоративните релефи, които почти 90-годишната днес художничка създава за два емблематични театъра – общинския театър „София“ в столицата (1973 – 1975) и Фридрихщат палас в Берлин (1982 – 1984). Сегментите в изложбата са опит за критичен поглед към същността на жената творец в България от втората половина на ХХ век – авангардна, силна и смела, и дава възможност да надникнем в оригиналния свят на художничката, да се запознаем с нейния новаторски за времето си език и да получим ново изживяване в публичното архитектурно пространство.

Каменните релефи за сградата на театър „София“ и бетонните релефи за Фридрихщат палас са елементи, притежаващи жив ритъм в архитектурния ансамбъл. Чрез ниския декоративен релеф, добре пропорциониран към фасадната плоскост, Емилия Николова-Байер оставя своя оригинален отпечатък върху съвременната архитектурна творба, изтъкват специалистите.

Фотографиите от личния архив на Емилия и Райнер Байер показват декоративни релефи, керамични пана, каменни надписи и рисунки, различни по размери и изпълнени в материал скулптури. За отделни обекти са включени и актуални снимки от Федералната служба за строителство и регионално планиране в Берлин и на художника Калин Серапионов.

Емилия Николова-Байер е родена през 1934 г. в София. В Държавната художествена академия в столицата тя учи едновременно керамика при проф. Стоян Райнов и декоративно-монументална скулптура при проф. Любомир Далчев. Това е причината и до днес керамиката да е голямата й любов, както тя самата споделя. Родителите й се опитват да я разубедят, когато разбират, че смята да кандидатства в Академията без предварителна подготовка. Приемат я от първия път, въпреки че не е посещавала уроци по рисуване. Дипломира се през 1958 г. и започва свободна практика като скулптор. Едновременно с това се занимава с приложна графика, печатна графика и оформление на книги. Първата й работа по декорация на сграда е мащабен проект на арх. Неделчо Паскалев за Партийния дом в Сливен. В края на 60-те създава декоративни пана за хотели в новостроящия се курортен комплекс „Златни пясъци“ с арх. Георги Ганев. С арх. Жеко Жеков пък работи по множество проекти за Смолян, Видин и Варна.

През 1975 г. Емилия заминава за Берлин и се установява там. През следващото десетилетие получава поръчки за големи скулптурни творби в публична среда – паркове и декорации на сгради. Най-известната й работа е именно проектирането на четири бетонни релефа за новата сграда на театър Фридрихщат палас – една от най-обичаните от берлинчани сгради. От 90-те насам художничката отдава изцяло творческата си енергия на малката пластика. Продължава да работи в ателието си всеки ден и до момента.

Емилия Николова-Байер е носител на отличие за най-добро произведение на изкуството на Международната художествена изложба във Виена, Австрия (1958), на награда от Международното биенале на модерната керамика във Фаенца, Италия (1984), на бронзов медал „Кирил и Методий“ и др. Нейни творби са притежание на най-големите галерии у нас, както и на частни колекции в Ню Йорк, Бостън, Сиатъл, Париж, Хановер, Берлин, Лайпциг, Висбаден, Мюнхен, Москва, Варшава, София; на  музеи и колекции в Германия, Италия, Полша.

Музика, маестро!

На вече традиционната лятна сцена в атриума на „Квадрат 500“ Софийската филхармония ще представи през август някои от камерните си състави. „Танцувай с Кварто“ се казва концертът на 3 август. Музикантите от квартета ще изпълнят програма, включваща Антични танци от Респиги, Унгарски танци от Брамс, Румънски танци от Барток и Български танци от Марин Големинов. На 10 август Иван Пенчев – цигулка, и Деница Димитрова – арфа, канят публиката да преживее „Романтика за двама“ с творби от Гаетано Доницети, Камий Сен-Санс, Луи Шпор, Сергей Рахманинов, Астор Пиацола. Атрактивните дами от вокална група „Бела Воче“ ще потопят почитателите на класиката в италианската музика с концерт-спектакъла „Италия Белла“. Партньори на сцената ще им бъдат Стефан Врачев – пиано, и актьорът Даниел Цочев. Всички концерти в „Квадрат 500“ започват в 18.30 ч. Всеки, закупил билет за концерта, ще може да разгледа експозицията на галерията от 10.00 до 18.00 ч. на същия ден.

Още по темата