Медия без
политическа реклама

Изложба „Академията като съдба“ бележи 120-годишнината на Илия Петров

Галерията на НХА показва над 50 творби на големия български художник от периода между двете световни войни

17 Дек. 2023
Илия Петров като студент със своя преподавател проф. Никола Маринов, първата половина на 20-те години на ХХ век.
ЦДА
Илия Петров като студент със своя преподавател проф. Никола Маринов, първата половина на 20-те години на ХХ век.

Изложба „Академията като съдба“ по повод на 120-годишнината от рождението на големия български художник Илия Петров, се открива на 19 декември (вторник) от 18.00 ч. в столичната галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1.

Експозицията с куратори д-р Милена Балчева и Иво Райков, посветена на изтъкнатия живописец и дългогодишен преподавател в Художествената академия проф. Илия Петров, е част от музейната програма на НХА и се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“.

В продължение на година изследователският екип, работещ по проекта, насочва вниманието си към един от най-интересните периоди от творческото развитие на Илия Петров – този, свързан с Художествената академия и първите години след дипломирането му. Първото междувоенно десетилетие има голямо значение в процеса на формиране на художника, поради което изследователите често намират причини да продължават да го изучават и анализират. Това е време на първите професионални опити в света на изкуството, време на непрестанни лутания, време, в което се формира ярката индивидуалност на автора – еднакво внушителна и в живописта, и в рисунката.

Годините в Академията оставят дълбока диря в творческия път на художника. Началото е през далечната 1921-ва, когато 18-годишният Илия прекрачва прага на Държавната художествена академия. От ателието на обичания професор Никола Маринов през конкурса за специализация до изложбата отчет за наученото в странство – всеки важен миг от живота на Илия Петров се превръща и в неделима част от историческата хроника на Академията. Свое естествено място в експозицията намират и творбите му от втората половина на десетилетието, които са неразривно свързани с времето, прекарано в Мюнхен, с влиянията на немския експресионизъм, с носталгията по родното и вглеждането в света на другия.
Важен момент от житейските странствания на Илия Петров е конкурсът за преподавател по живопис в Академията през 1940 г., който той печели в оспорвана битка с редица бележити майстори на четката. С началото на 30-те години на миналия век се затваря една важна страница от развитието на художника. Темите в творчеството му стават все по-социално ангажирани, но вече в различна, неокласическа естетика. В идните години той ще се обръща по-често към портрета, пейзажа и фигуралната композиция, а творчеството му от 20-те години ще остане задълго пазено в папките и самотните ъгли на ателието, очаквайки своето повторно откриване.

В изложбата могат да се видят събрани над 50 произведения от Музейната сбирка на Националната художествена академия, Националната галерия, художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Исторически музей – Панагюрище, галерия „Финес“ и частни колекции.

С цел обогатяване на историческия разказ в експозиционното пространство място намират и любопитни архивни документи от Държавна агенция „Архиви“, архива на Съюза на българските художници и архивния фонд на Националната художествена академия, както и специално подбрани книжни издания, илюстрирани от художника през 20-те години на ХХ век, които са част от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Проектът се финансира по програмата на Националната художествена академия за присъщата й научна и художествено-творческа дейност.

Изложбата „Академията като съдба“ може да бъде разгледана до 21

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата