facebook
twitter

Култура

Иван Добчев се връща към "Чайка"

Койна Русева и Асен Блатечки изпълняват главните роли в постановката на Пазарджишкия театър
198

16 юни,
Театър "Азарян"

 

В края на сезон 2018/2019 Театър "Азарян" в НДК ще посрещне софийската премиера на спектакъла "Чайка". На 16 юни от 19:00 ч. там ще бъде представен новият сценичен прочит на класиката от А.П. Чехов. В представлението си партнират две от най-популярните лица на българското кино и театър - Асен Блатечки и Койна Русева. 

Почти три десетилетия след първата си работа с текста на "Чайка" режисьорът Иван Добчев се връща към пиесата, която по неговите думи "може да се възприема и като символно изображение на думата "театър". Сюжетът се развива в четири действия и режисьорът се придържа към мнението на Чехов, че това е комедия.

В ролята на Аркадина ще видим Койна Русева, а Добчев изненадва с решението си Блатечки да изиграе лекаря Дорн. Ролята на Нина Заречная е поверена на Галя Костадинова (номинация "Икар" за дебют във "Всичкоядецът").

В "Чайка" всеки обича някой, но този някой обича друг. Според Иван Добчев "чайката" влиза в заглавието на комедията, но се появява твърде нелепо в сюжета, а именно като ефект на някаква глупост. Коя е чайката? Какво символизира? Мрачно предсказание или малките невидими смърти, които вървят с нас през живота? Това са само част от въпросите, които ще провокират зрителя. Във версията на Добчев се появява и аналог на Хамлет в лицето на Треплев, но поднесен с много ирония - една насмешливост, характерна за светогледа на Чехов изобщо. Езерото, за което всички говорят в пиесата, най-после може да бъде видяно и усетено като реалност от зрителя. 

Спектакълът е продукция на ДКТ "К. Величков" - Пазарджик, а второстепенните роли са поверени на Александър Тонев, Гроздан Даскалов, Георги Керменски, Йоанна Микова, Мартина Пенева, Тодор Кайков, Чавдар Бозаджиев и др. 

Все още няма коментари

Още

Асен Блатечки като Атанас Буров

06.03.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1731 7
Путин отстрани и главния прокурор Юрий Чайка

20.01.2020

Обновена

9486 43
Младостта прескача зид и ров*

Влез или се регистрирай за да коментираш

×