Медия без
политическа реклама

Интернационално крими със Снежина Петрова с 3 премиерни дати у нас

Международната копродукция по пиесата на Здрава Каменова и Гергана Димитрова „37 клечки кибрит“ ще се играе в „Топлоцентрала“

22 Ноем. 2022
Снежина Петрова по време на репетиция.
Снежина Петрова по време на репетиция.

Българо-немската театрална копродукция „37 клечки кибрит“ ще има само 3 ексклузивни представления у нас на 6, 7 и 9 декември в „Топлоцентрала“.

Гравитираща жанрово към криминална история, пиесата има неочакван сюжет, измислен и задълбочено изследван от авторките Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осми общ текст за театър. Двете правят поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции за такива грижи, а финалната част на пиесата е завършена по време на есенната им резиденция във „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

Пиесата ще ни въведе в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Всичко започва нормално: агенцията предлага добри условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Героинята обаче се усеща притисната от всички страни. Собственото й семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, но клиентите се оказват не дотам безпроблемни. И постепенно нещата се оплитат…

В спектакъла участват актьорите Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова, Нейтън Купър. В международния екип са още режисьорът и сценограф Бернхард Ойстершулте и  Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър, чието дело е специална кукла с човешки размер, ключов персонаж в пиесата. Тьопфер беше в София, за да обучи актьорите как да взаимодействат с нея. Музиката е на Юлиан Стоичков, а преводачи на пиесата са Александър Зицман (на немски) и Александър Гюровски (на английски). За част от екипа на проекта това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за „Икар“ за драматургия копродукция „Пепеляшки ООД“.

„37 клечки кибрит“ е пиеса за социалните неравенства в западните общества, които влияят все по-интензивно върху отношенията между хората и ги обострят, казват създателите. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Съвсем неслучайно заглавието отвежда към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.

Представлението се играе на български, немски и английски език със субтитри на български. През 2023 г. „37 клечки кибрит“ спектакълът ще бъде показан няколко пъти в Щутгарт и Люксембург. Той е копродукция на 4 организации: „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт) и Theatre National (Люксембург).

 

Още по темата