Quantcast
Има нещо гнило в Дания... „заразено“ с коронавирус знаме | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Има нещо гнило в Дания... „заразено“ с коронавирус знаме

Карикатуристът, скарал Копенхаген с Китай, е печелил Габровското биенале през 2018 г.
864
 Jyllands-Posten
Карикатурата на Нийлс Бо Бойесен, възмутила китайските дипломати.

Карикатура с молекулата на коронавируса доведе до силно недоволство в китайското посолство в Дания. Възмутени от сатиричната рисунка, публикувана в „Юланд Постен“, китайските дипломати са поискали карикатуриста и  издателя на вестника да се извинят публично на китайският народ, съобщава Politico.

Карикатурата на Нийлс Бо Бойесен (впрочем носител на голямата награда от Габровското биенале през 2018 г.) според посолството „е преминала долната граница на цивилизованото общество“. Тя изобразява червеното китайско знаме, но жълтите звезди в горния ляв ъгъл са заменени от сферичните молекули на вируса. Заразата, тръгнала от град Ухан, досега е убила 106 души в Китай.

Извинения няма да има - според издателя карикатуристът не е преминал отвъд чертата на "подигравката и презрението", а в интервю за вестника премиерът Мете Фредериксен защити карикатурата: "Нямам какво да кажа, освен че в Дания имаме много, много силна традиция не само за свободата на изразяване, но и за сатирични рисунки“, каза тя и допълви, това е добре известна датска позиция, която няма да бъде променяна. Тя уточни, че това е и официалния отговор на официалното искане на китайското посолство.   

Юланд Постен е същият вестник, публикувал дванадесетте карикатури на Мохамед през 2005 г., което доведе до вълна от мюсюлмански протести, размирици, нападения и палежи на датски посолства в Близкия изток и глобална криза. Почти три години по-късно в знак на протест срещу заплахите на ислямисти да убият карикатуриста Курт Вестегаард, същите 12 карикатури бяха публикувани отново, но този път едновременно от 17 издания в страната. Идеята бе да покажат, че „датчаните не приемат никакви ограничения на свободата на словото и няма да се оставят да бъдат превърнати в заложници на религиозен фанатизъм“.

Още

Китай спира да съдейства в проучването за произхода на Covid-19

22.07.2021

785
#MeToo застигна и Китай

22.07.2021

1563
Над 200 000 души са евакуирани заради наводненията в Китай

21.07.2021

194