Медия без
политическа реклама

Иконописецът Диан Костов преобразява катедралата „Сакре Кьор“ в Брюксел

Българинът украсява с 20-метрови изображения на Христос и Дева Мария най-голямата църква в стил ар деко

16 Май 2024
Изложбата в една от най-големите католически катедрали в света ще може да се види от 15 юни до 18 август.
Изложбата в една от най-големите католически катедрали в света ще може да се види от 15 юни до 18 август.

Българският художник Диан Костов ще внесе съвременен поглед към иконописната традиция от 15 юни до 18 август с изложбата си Кръстопът цената на избора” в националната базилика Пресвето сърце“ („Сакре Кьор“) в Брюксел най-голямата църква в стил ар деко в света. Платна с изрисувани икони в размер 17 на 20 метра ще бъдат подредени в една от знаковите католически катедрали. В момента монтажните дейности са в разгара си, а бригадата от алпинисти, които окачват изображенията на Исус Христос и Дева Мария с размери от близо 20 метра, вече привлече вниманието на белгийските медии.

Инсталацията „Кръстопът цената на избора” е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и ще преобрази базиликата отвътре и отвън с нестандартни, модерни иконописи, създавайки ново преживяване за посетителите. Зрителите ще бъдат предизвикани да извървят път, символизиращ търсенията и лутанията в постигането на духовност и хармония. Изкушенията, материалните постижения, бързината и консуматорството не ни правят нито по-пълноценни, нито по-щастливи. Именно тази тема – Накъде вървим?“, е в първата част на изложбата.

Втората част започва с голям трънен венец, под който има огледало. Заставайки под него, зрителят може да се замисли за „Цената”, която се плаща за успехите и за съпътстващите ги трудни избори. Третата част – "Пътят", е срещата с онази част от нас, която се свързва, доверява се и търси Бога. Именно тук ще бъдат представени 70 оригинални творби на Диан Костов – икони, рисунки и картини. Цялото пространство ще създава усещане за небесен свят, изпълнен с над 1300 бели птици.

Християнското изкуство се развива от 2000 години и трябва да продължи да се развива. Времената се променят, но големите въпроси на човешкото съществуване остават повече или по-малко същите. За да се говори на хората днес чрез изкуство, което се е развивало през вековете, не може просто да се правят копия на старите майстори. Според мен днес иконописецът има две възможности: да продължи да прави копия на икони и да бъде занаятчия, или да се опита да създаде икони, които се отнасят до настоящето, в което живеем“, коментира художникът.

Организаторите на събитието припомнят историята на „Кръстопът цената на избора”, който бе специален гост на църквата „Вотивкирхе“ във Виена, популярна и като Дантелената църква, миналата година. Енорийският свещеник на катедралата Йозеф Фаруджия кани Диан Костов да реализира свой проект още през 2019 г., но пандемията от COVID-19 осуетява пановете. След края на здравната криза свещеникът подновява инициативата и този път изложбата е осъществена успешно.

Диан Костов е роден през 1971 г. в Стара Загора. На 13-годишна възраст той посещава за първи път ателието на големия художник Анастас Константинов (1956-2017). Международно признат за своя мистичен експресионизъм, Константинов ще бъде негов учител по живопис от 1984 до 1992 г. След като завършва гимназия, Диан Костов кандидатства в Художествената академия в София, но не е приет. Това го отвежда до иконография в Богословския факултет във Велико Търново. Първоначално смята да учи само една година там и отново да кандидатства в НХА, но само няколко месеца след началото на обучението си открива своето призвание и се потапя в библейската археология, тълкуването на Стария и Новия завет, технологията и техниката на иконописта и иконографската композиция. Творбите му се занимават с вечните въпроси и присъстват в частни и обществени колекции в Европа, САЩ и Япония.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата