Quantcast
Ицо Хазарта: Музикалните квоти са за некадърници | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ицо Хазарта: Музикалните квоти са за некадърници

Подкрепа за българската музика бе обсъждана за пореден път в парламента
1 884
 БГНЕС
Председателят на Комисията по култура Тошко Йорданов засвидетелства топлите си чувства към Йорданка Христова.

"Квотите са спасителен пояс за некадърници. Всякакви ограничения и квоти са нещо неправилно", заяви в парламента вчера рапърът от "Ъпсурт" и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Според него, ако има истинска и стойностна българска музика, в огромната ѝ част тя е правена преди десетилетия, предава bTV. Хазарта предложи да се гласуват стимули за българския фолклор, а съвременната музика сама да намира своя път към пазара.

Изказванията на рапъра вбесиха присъстващите на дебата в Комисията по култура и медии представители на музикалните среди – Йорданка Христова, дует "Ритон", Силвия Кацарова, Милена Славова, Васил Гюров, Ценко Минкин и др. Поводът за естрадния десант в НС е поредното предложение на подкрепа на българската музика в ефира чрез квотно представяне. Този път то е внесено от партията "Възраждане". Техният законопроект предвижда поне 50% от музиката, която звучи в обществените медии, да е родно производство.

Сред най-големите апологети на квотите е Здравко от "Ритон". "Поробили са ни културно. Съседните държави са ни заляли със своята музика. Идват тук и пълнят залите. А ние загиваме. Срамувам се като български изпълнител, че в българския парламент изобщо се обсъжда тема за квоти на българската музика", заяви емоционално той. Йорданка Христова отиде дори по-далеч, възмущавайки се, че БНТ излъчва новини на турски език.

След разгорещени спорове повечето от участниците в дебата подкрепиха законова регламентация за повече български песни в БНТ и БНР. Председателят на комисията Тошко Йорданов уточни, че засега не се обсъждат конкретни законови текстове, а само идеята. Едно е сигурно - частният ефир ще бъде освободен от законови регулации по този въпрос.

В годините подобни предложения са били внасяни в парламента от различни политически сили, но до единодушие така и не се стигаше. Вносителите твърдят, че сега в родния ефир едва 12 на сто от песните са български. Генералният директор на БНР Милен Митев отбеляза, че радиото и сега се опитва максимално да подкрепя българските артисти, но настоя квотата да важи само за песни, изпяти на български език:  "Може би големият въпрос, който трябва да решим, е дали защитаваме всички български артисти на всяка цена, без оглед на това какви изразни средства са избрали, включително и езика, или защитаваме и българския език заедно с българската музика и заявяваме категорично, че квотата трябва да важи само за музика на български език".

Даниел Спасов от БНТ пък заяви, че и в момента присъствието на българска музика в ефира на обществената телевизия отговаря на тези изисквания - в последните месеци дори било 65%.

 

Още

Смъртни врагове се коалираха за кметските избори в Нова Загора

04.07.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7514
Лошо, по-лошо, нов кабинет

04.07.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

6009
"Възраждане" входира 70 доноса за руските агенти/дипломати