Медия без
политическа реклама

Ицо Хазарта: Музикалните квоти са за некадърници

Подкрепа за българската музика бе обсъждана за пореден път в парламента

13 Май 2022
Председателят на Комисията по култура Тошко Йорданов засвидетелства топлите си чувства към Йорданка Христова.
БГНЕС
Председателят на Комисията по култура Тошко Йорданов засвидетелства топлите си чувства към Йорданка Христова.

"Квотите са спасителен пояс за некадърници. Всякакви ограничения и квоти са нещо неправилно", заяви в парламента вчера рапърът от "Ъпсурт" и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Според него, ако има истинска и стойностна българска музика, в огромната ѝ част тя е правена преди десетилетия, предава bTV. Хазарта предложи да се гласуват стимули за българския фолклор, а съвременната музика сама да намира своя път към пазара.

Изказванията на рапъра вбесиха присъстващите на дебата в Комисията по култура и медии представители на музикалните среди – Йорданка Христова, дует "Ритон", Силвия Кацарова, Милена Славова, Васил Гюров, Ценко Минкин и др. Поводът за естрадния десант в НС е поредното предложение на подкрепа на българската музика в ефира чрез квотно представяне. Този път то е внесено от партията "Възраждане". Техният законопроект предвижда поне 50% от музиката, която звучи в обществените медии, да е родно производство.

Сред най-големите апологети на квотите е Здравко от "Ритон". "Поробили са ни културно. Съседните държави са ни заляли със своята музика. Идват тук и пълнят залите. А ние загиваме. Срамувам се като български изпълнител, че в българския парламент изобщо се обсъжда тема за квоти на българската музика", заяви емоционално той. Йорданка Христова отиде дори по-далеч, възмущавайки се, че БНТ излъчва новини на турски език.

След разгорещени спорове повечето от участниците в дебата подкрепиха законова регламентация за повече български песни в БНТ и БНР. Председателят на комисията Тошко Йорданов уточни, че засега не се обсъждат конкретни законови текстове, а само идеята. Едно е сигурно - частният ефир ще бъде освободен от законови регулации по този въпрос.

В годините подобни предложения са били внасяни в парламента от различни политически сили, но до единодушие така и не се стигаше. Вносителите твърдят, че сега в родния ефир едва 12 на сто от песните са български. Генералният директор на БНР Милен Митев отбеляза, че радиото и сега се опитва максимално да подкрепя българските артисти, но настоя квотата да важи само за песни, изпяти на български език:  "Може би големият въпрос, който трябва да решим, е дали защитаваме всички български артисти на всяка цена, без оглед на това какви изразни средства са избрали, включително и езика, или защитаваме и българския език заедно с българската музика и заявяваме категорично, че квотата трябва да важи само за музика на български език".

Даниел Спасов от БНТ пък заяви, че и в момента присъствието на българска музика в ефира на обществената телевизия отговаря на тези изисквания - в последните месеци дори било 65%.

Български изпълнители и музиканти, преминали зенита си, сред които Йорданка Христова, Милена Славова, Силвия Кацарова, дует "Ритон", Васил Гюров, DJ Диян Соло, Люси Иларионов, се отзоваха с ентусиазъм на поканата на "Възраждане" за среща в парламента, съобщава БТА.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата