Медия без
политическа реклама

Христо Мутафчиев и САБ викат на помощ Радев срещу Минеков

От съсловието искат президентът да се намеси в театралните дела

22 Дек. 2022
БГНЕС
Председателят на САБ Христо Мутафчиев

Съюзът на артистите в България начело със своя председател Христо Мутафчиев изпрати открито писмо до президента Румен Радев и до медиите, което е реакция на скорошните публични изказвания на Велислав Минеков по казуса в Народния театър. Писмото засяга и някои подготвяни от Министерството на културата промени в наредби.

„Съюзът на артистите в България се присъединява солидарно към всички колеги от Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ – Плевен, както и към актьорите от Народния театър „Иван Вазов“, които изпратиха и до нас отворените си писма срещу системните нападки и обиди към тях от страна на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков“, казва се в писмото.

„Напомняме на министър Минеков, че нашата организация е длъжна да утвърждава престижа на сценичните изкуства в страната и извън нея, да защитава творците и служителите при накърняване на професионалното им достойнство, съгласно което намираме за недопустими и изключително неадекватни всякакви публични изказвания, намеци, неверни твърдения, откровени лъжи и внушения, които уронват авторитета на работещите в нашия сектор“, категорични са от САБ.

Организацията осъжда остро и промените, които екипът на Министерството на културата е приел в наредбата за условията и реда за провеждане на конкурси за предоставяне на средства от Национален фонд „Култура“, както и предложенията за промени в наредбата за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти, публикувани за обществено обсъждане точно преди празниците.

Промените в първата наредба нанасят непоправими щети на целия независим културен сектор, тъй като съкращават от 5 на 3 дни срока, в който творците и творческите организации могат да внесат някакви промени в документацията си за кандидатстване, ако в нея са допуснали има някакви технически несъответствия, поясни за "Сега" режисьорът Илко Ганев, експерт на САБ. От арт сектора са настоявали този срок да бъде удължен или поне запазен, а министерството е предприело точно обратното, с което неимоверно ще затрудни кандидатстващите - те все пак са артисти, а не бюрократи, попълващи ежедневно формуляри. Второто несъгласие на артистите по тази наредба е, че Управителният съвет на НФК няма да има право да предлага и определя състава на комисиите, които ще преценяват състезаващите се творчески проекти, а ще трябва да гласува спуснат отгоре (от МК) готов списък с имена.

Относно предложените промени в наредбата за конкурсите за избор на директори артистичното съсловие негодува, че професионалните, творческите, синдикалните организации ще бъдат очевидно изолирани при образуването на комисиите. „Режисьорът  Галин Стоев беше казал в скорошно интервю, че когато е кандидатствал за директор на театъра в Тулуза, се е явявал пред комисия от 30 души всякакви специалисти. Тук от 12-13 членове се предвижда те да бъдат намалени на 7, като 3-ма от тях ще са представители на Министерство на културата, а само 4-ма  – външни експерти, поканени лично от министъра. На 7 души по-лесно се влияе, отколкото на 12“, коментира Илко Ганев. Той и колегите му съзират в промените все по-голямо съсредоточаване на власт в ръцете на държавната администрация, вместо да се увеличава влиянието на независимите творци и организации в културната сфера, както е по света.   

„Осъждаме категорично и остро всички неадекватни действия и публични изказвания на Министерството на културата и отправяме молба за незабавна намеса от страна на президентската институция, за да опитаме заедно да спасим този така специфичен сектор в живота на българина, докато все още не е прекалено късно“, алармират от Съюза на артистите в писмото си, завършващо с предупреждението: „Време е някой да пусне противопожарната завеса!“.

Вчера 49 артисти от трупата на Народния театър също изпратиха открито писмо до президента Радев с искане на оставката на културния министър Минеков. "С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията. Ние....се обединяваме в искане за оставка на министър Минеков. Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви. Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите като жертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа на директора и т. н. Изреждането на подобни изказвания би превърнало писмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук", казва се в писмото на актьорите, сред които са Деян Донков, Владимир Карамазов, Александра Василева, Антон Радичев, Георги Мамалев, Дарин и Деян Ангелови, Биляна Петринска, Снежина Петрова...

По информация на „Сега“ днес следобед президентът Румен Радев вече е извикал на среща министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Още по темата