Медия без
политическа реклама

Христо, Кристо и Жан-Клод: къде в България?

Следи от творчеството на големия художник могат да се намерят в НХГ, СГХГ, НХА, ДХС и... КДС

Снимка НХА Галерия Академия
НХА, Галерия Академия, Христо Явашев - Етюд мъжка глава, 1954, молив и Кристо, “Опакован портрет на Жан-Клод”, 1963 г. НХА, Галерия Академия, хартия, 50/35 см

Кристо вече го няма, но който се интересува от неговото изкуство, все още има една-единствена възможност да го срещне в пълния му блясък - в Париж между 18 септември и 3 октомври 2021 г.. Тогава посмъртно ще бъде довършен последният му проект, „Триумфалната арка, обвита“. Всичко друго, което остава по галерии, музеи и частни колекции - скици, рисунки, картини, снимки, литографии, колажи, постери, различни по-малки опаковани обекти… е нещо предварително или допълнително, а не основното меню. То е страничната работа, която осигурява финансирането, но без него 23-те му големи проекта нямаше да бъдат реализирани. 2/3 от идеите и без това си остават завинаги само проекти. По-долу ви представяме е опит за преглед на творчеството на Кристо и Жан-Клод (а също и на Христо Явашев, преди да замине), което може да се види - или поне се намира - в България.

 

НХГ Квадрат 500

Първото и най-сигурно място в столицата, където винаги можем да се срещнем с работи на Кристо и Жан-Клод (защото само там са в постоянната експозиция) е Националната галерия “Квадрат 500”. В зала 26 са окачени два подписани постера - „Опаковани пътища“ от 1979 г. и „Над реката (нереализиран проект)“ от 1992 г. - чудесна рисунка към един от недовършените проекти. 

Не е много, но пък за разлика от всички музеи в други страни, тук има и произведения на художника-студент, преди да стане Кристо - 8 учебни етюда от времето му в Академията. Дали студентът в социалистическа България от средата на 50-те години Христо Явашев не е нещо като предварителна рисунка, много ранен етап в развитието на проекта "Кристо"? 

 

СГХГ

Повече произведения на Кристо и Жан-Клод -  пет броя литографии и хелиогравюри - има във фонда на Софийската градска галерия. Те са закупени през 2015 г. от изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти”. Това бе първата на двамата художници в България, която не съдържаше само тиражни произведения. Галерията бе изпратила на Кристо план на трите си зали и племенникът му Владимир подреди изложбата по проекта на чичо си. Кристо пое и по-голямата финансова част по организирането ѝ.

От утре - 19 юни, в продължение на месец СГХГ ще отдаде почит към необятния талант художника с нова изложба в памет на Кристо. Посетителите ще могат да видят петте литографии и фотогравюри на негови проекти от колекцията на галерията, придобити през 2015 г. Заедно с тях ще бъдат представени и нови текстове за личността и творчеството на Кристо и Жан-Клод от американските критици Майкъл Кимелман (“Ню Йорк Таймс”), Джери Салц, руската журналистка Анна Толстова, Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Ще бъде показано и малко известното интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в ателието на художника в Ню Йорк, както и програма от 6 филма на английски език за някои от най-известните му проекти.

 

Дом на хумора и сатирата, Габрово

Най-дълго продължилата изложба на Кристо остана в Дома на хумора и сатирата от октомври 2017 да октомври 2018 г. Всъщност това бяха 2 изложби едновременно - „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“, организирани от музея съвместно с Община Габрово и сдружение „Нашето по-голямо Габрово“. 

“Роден в Габрово” разказва с документи, снимки и спомени за детството на художника и живота на семейство Явашеви в Габрово и ранните художествени изяви на младия Христо. Показани бяха и две от най-ранните картини му картини - портрети на приятелки по семейна линия на майка му, сега собственост на тяхна наследница. По-късно тази година изложбата ще гостува в българския културен център в Париж.  

„Кристо и Жан-Клод. Проекти“ представи 50 подписани постера на тандема, собственост на община Габрово. Те са дарени от Кристо през 2013 г. по споразумение с общината, според което до 2023-а в родния му град ще бъде изграден  Център за съвременно изкуство на името на Кристо и Жан-Клод. В противен случай постерите трябва да бъдат върнати на братята на Кристо или на наследниците му. 

 

НХА  

Първата по-голяма изложба на Кристо в България е организирана през 2005 г. в галерията на Националната художествена академия, където той е  учил между 1953 и 1956 г., а през 2001 г. заедно с Жан-Клод са избрани за доктори хонорис кауза, без да присъстват. През 2003 г. тогавашният ректор проф. Йонов обявява конкурс за разширение на карето, в което и днес е НХА (една от сградите там е била разрушена още по време на бомбардировките през войната). Тогава е създадена и галерията на Академията. По този повод Кристо изпраща като дарение колекция от 122 ръчно подписани постера с рисунки, колажи, фотографии на различни проекти. 

За нея разказва проф. Божидар Йонов, ректор на академията по това време. Експозицията в галерия Академия обхваща целия творчески път на художника  - от учебните му етюди, запазени в Златния фонд на учебното заведение, и първите опаковки на обекти в Париж, през съвместната работа с Жан-Клод и опаковането на Райхстага в Берлин, до последните им проекти в този момент – реализираният същата година „Портите“ в Сентръл Парк, Ню Йорк и съвсем новите скици на “Мастаба” - пресечената пирамида от варели за петрол, която Кристо така и не успя да издигне в пустинята. 

Първоначалната идея е дарената колекция да бъде разиграна на търг, а парите да отидат за строежа на новите сгради на Академията. Но още преди откриването на експозицията 62 постера са откупени от белгийския меценат и колекционер Юго Вутен за 20 000 долара, което прави по 320 долара за постер. Справка в сайтове, които продават произведения на Кристо и Жан-Клод показва, че обикновено цените са значително по-високи. 60 постера остават в Академията и до днес. 

През 2010-а, на 75-ата годишнина на Кристо има 75, проф. Йонов се среща с него  в Базел. Кристо и Жан-Клод (която почива през 2009 г.) имат там депо и в него държат свои произведения, които показват по различни поводи в изложби. „Видяхме се и аз му връчих плакети - за него и Жан-Клод по случай годишнината им. С такива плакети удостояваме по тържествени поводи изтъкнати художници, преподаватели или наши доктори хонорис кауза“, разказва проф. Йонов. 

„Кристо е художник, намерил своя път в изкуството и то с такъв мащаб, какъвто никой друг автор не може и да сънува. С толкова невероятно чувство за пространство, обеми и мащаби, че може би в света от времето на египетските пирамида няма друг такъв. Жалко, че не можа да осъществи проекта за мастабата в Емирствата“, завърши проф. Божидар Йонов. 

60-те постера, заедно с 6-те етюда от студенските години на Кристо днес са съществена част от колекцията на Галерия Академия. През 2015 г. по случай 80-годишнината на Кристо, голяма част колекцията е показана в Прага, разказва уредничката на галерията Милена Балчева. През ноeмври т.г. във Виена, в Дом Витгенщайн, галерията ще представи около 40 от постерите и копия на студентските етюди. 

 

Частните лица 

У нас има и още произведения на Кристо, но можем да ги видим когато (и ако) техните собственици решат да ги покажат. Сред колекционерите е Иванка Здравкова, която притежава два картини (масл. бои върху фазер) - "Портрет на леля Пена" и "Портрет на Стефка". Тя ги е получила по наследство и ги бе преотстъпила за изложбата „Роден в Габрово“ в Дома на хумора и сатирата в родния град на Христо. 

Картини със сигурност има и в семействата на роднините на Кристо у нас, братята му Анани и Стефан. Една от тях, „Селяни отдъхват на полето“, собственост на Стефан Явашев,  бе предоставена (не самата картина, а нейна снимка в реален размер) на СГХГ за изложбата "Форми на съпротива" през 2016 г. 

Според слухове Спас Русев и вероятно поне още един български колекционер са купували произведения на Кристо. Но дали и какви не успяхме да установим. Така че в момента, срам не срам - това, с което могат да се похвалят музеите и галериите у нас, са само тиражни работи. Може и да стане още по-срамно - ако община Габрово не успее да направи до 2023 г. предвидения в споразумението ѝ с братя Явашеви Център за съвременно изкуство на името на Кристо и Жан-Клод. 

Още по темата