Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хора и ангели населяват "Градът утопия" на Николай Тотев

Художникът е от малцината в България, които рисуват в стил арт брут

14 Авг. 2023
Галерия Контраст
Николай Тотев, "Ангели в града".

Изложба, наречена "Градът утопия", на един от най-самобитните съвременни български художници – Николай Тотев, отваря врати за посетители утре, 15 август, в столичната галерия "Контраст". Вернисажът за откриването ще е от 18.00 до 20.00 ч., а живописните платна на автора ще могат да се видят до 2 септември.

Николай Тотев споделя, че в картините се е опитал да пресъздаде "своя" град, със "своите" цветове и с характерната за творчеството му малка доза тъга, за да го подари на зрителите. И ако те не харесат този забързан град с разделени понякога хора, да се вдъхновят да измислят свой. "След мрак винаги идва светлина. Когато будувам вечер и гледам звездите, не ми се вярва, че ще дойде утрото. За мен това е чудо. Градът се събужда. Като стара машина се забързва: едно, две, три... Слънцето изгрява и ослепява очите. Хората хукват по прашните улици тук сред болка и радости. Сред гняв и възторг преминава човекът. Само гарваните потрепват по дърветата, чакащи плячка. Градът, където влюбени бягат от изгубените тълпи. Аз също тичам сред тях. Търся чисти души и слушам прекрасни истории. Така се раждат картините", изповядва се художникът. И добавя, че въпреки всичко човекът за него е най-големият извор на вдъхновение.

Николай Тотев, който често придружава живописните си работи със свои стихове или кратки разкази, представя "Градът утопия" със следното признание:

"Понякога ревнувам те от шумните тълпи

От влажните погледи на лудите

Вечер с теб пием огнени питиета

спъваме се в грапавите улици

Винаги се събуждаш до мен

Галиш нежно душата ми

Моя малка Самота."

А кураторът на изложбата – изкуствоведът Ани Венкова, определя творчеството му по следния начин: "В опит да определим стила на Николай Тотев можем да открием елементи на експресионизъм в стилистиката, наивизъм в рисунъка, символизъм в образността, фовизъм в колорита, дори сюрреализъм. Изкуствоведи определят живописното му творчество като принадлежащо към арт брут. Но всички опити за приобщаване творчеството на Николай Тотев към художествено движение или културен социум изглеждат безсмислени и остават неуспешни."

И допълва: "Най-характерното за живописта на Тотев е субективният му поглед върху заобикалящата реалност, пречупена през вътрешната емоция, приела формата на един собствен изобразителен език, който според мен остава без аналог в българското изобразително изкуство."

Изкуствоведите отбелязват, че Николай Тотев е един от малцината в България, които рисуват в стил "арт брут", познат още като "аутсайдър арт". Терминът, означаващ буквално "сурово изкуство", е създаден от френския художник Жан Дюбюфе (1901-1985) през 1945 г. То се създава извън границите на “официалната” култура, от самота и от чисти, автентични творчески импулси. "Николай Тотев се равнява с най-големите артисти от средите на арт брут по цял свят, а някои от творбите му... са наситени с огромна мощ, доближаваща се до работите на Дюбюфе по своята атмосфера и персонални изразни средства. Може да се каже, че Николай Тотев е "маргинал", който отказва да следва образователните насоки и културните условности. Той е привлечен обратно към позицията на протеста срещу всички норми и всички колективни ценности. Той не иска да получава нищо от т.нар. "култура" и не желае да й дава нищо", пише за него Курт Хаубрехтс, представяйки художника още преди повече от 15 години.

В свое интервю пред БНР отпреди няколко години творецът споделя, че за него времето на 21-ви век изглежда много драматично и може би той ще се очертае като най-кървав. Сега виждаме, че думите му са били пророчески, а тази тревога за света и човека се излъчва и от картините му. "Чувствам се наскърбен, когато някъде умират хора", беше признал по-рано той…

Николай Тотев е роден през 1967 г. в Ямбол. Завършва стенопис в Националната художествена академия, след като преди това се е дипломирал като зъботехник. Има над 10 самостоятелни изложби, включително в Барселона и Брюксел. Освен живопис той създава рисунки с туш, мозайка, скулптура, стенописи, пише поезия и проза, снима и късометражни филми.

Още по темата