Quantcast
Guardian постави „Времеубежище“ сред най-добрите книги за 2022-ра | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Guardian постави „Времеубежище“ сред най-добрите книги за 2022-ра

Романът на Георги Господинов играе остроумно и с топлота с идеите за историята и носталгията, за да изследва европейския ХХ век, отбелязва изданието
733
 БГНЕС
Георги Господинов

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на 2022 г. в класацията на британския вестник Guardian. Авторитетното издание публикува своя подбор на водещите книги за годината, издадени във Великобритания и представени в различни категории – художествена литература, документалистика, детска литература, научна фантастика и фентъзи, исторически и политически, мемоарни издания и т.н. Класацията е подготвена в рамките на обзор за културните събития през отиващата си 2022 г.

Във "Времеубежище" на Георги Господинов (издателство W&N, превод от български език на Анджела Родел) "клиника за миналото" лекува пациенти с болестта на Алцхаймер. Романът „играе остроумно и с топлота с идеите за историята и носталгията, за да изследва европейския ХХ век и актуалните обърквания", пише в публикацията на Guardian , цитирана от БТА.

Изданието представи "Времеубежище" като книга на деня в ежедневната си литературна рубрика още през май тази година, седмица след излизането й на английски. Тогава тя бе определена като "забавен и стряскащ роман за носталгията". „И макар фокусът му да е върху миналото, той не може да звучи по-навременно“, характеризира го авторът на рецензията Патрик Макгинес. Той уточнява, че романът е създаден между референдума за Брекзит и руското нахлуване в Украйна – две събития, които превръщат носталгията в оръжие. „При Господинов преходът от хумор към тъга, от абсурдни ситуации към трагедия, патос и иронично наблюдение, е ненатрапчив“, посочва Макгинес, като отчита и качествата на умелия и деликатен превод на Анджела Родел.

В края на октомври „Времеубежище” се нареди и сред най-добрите книги на New Yorker за 2022 г. Изборът на редакторите от престижното американско издание включваше над 200 заглавия от цял свят, включително на нобелисти като Луиз Глук, Абдулразак Гурна, Олга Токарчук, Халдур Лакснес. Книгата е публикувана в САЩ от издателство Liveright също в превода на Анджела Родел. Тя бе избрана от редакторите и критици, които традиционно селектират "най-завладяващите, забележителни, брилянтни, изненадващи, поглъщащи, странни, провокиращи мисли и обсъждани четива за тази година". "Историята е новина", пише Господинов, като хитро привлича внимание към насилието, което миналото упражнява върху настоящето", отбелязва New Yorker в кратък анонс за книгата.

"Времеубежище" се превърна в една от най-коментираните книги на български автор в англоезичния свят. Times сравни Господинов с Оруел, а романа определи като "предупреждение към Европа и Путин".

През октомври миналата година "Времеубежище" спечели престижната европейска награда Strega в Италия. С това Георги Господинов не само стана първият българин лауреат на приза, но и първият източноевропейски писател, който го получава.

 

 

Още

New Yorker постави "Времеубежище" сред най-добрите книги на 2022 г.

28.10.2022

576
Стихове на Виктор Пасков излизат за пръв път 13 г. след смъртта му

26.08.2022

491
„Физика на тъгата“ на Георги Господинов излезе и на арменски

19.07.2022

240