Медия без
политическа реклама

Господинов ще журира Лисабонския кинофест заедно с Фани Ардан

Писателят представя "Времеубежище" на португалски език

09 Ноем. 2023
 Георги Господинов
БГНЕС
Георги Господинов

Георги Господинов ще представи романа си "Времеубежище" и в Португалия. Събитието ще е на 13 ноември в културния център Casa do Comum do Bairro Alto в Лисабон.

Междувременно стана ясно, че носителят на "Букър" е поканен за член на журито на Лисабонския кинофестивал, който се провежда от 10 до 19 ноември, и в рамките на който ще се състои представянето на книгата. "Радвам се да съм част от журито на Лисабонския филмов фестивал (LEFFEST) заедно с Фани Ардан, Елия Сулейман, Рейчъл Кушнер... Част от журито и гостите на фестивала през годините са били Джон Кутси, Франсис Форд Копола, Бернардо Бертолучи, Вим Вендерс, Джим Джармуш, Дейвид Линч, Пол Остър, Дейвид Кроненбърг и др.", написа Господинов в профила си във фейсбук.

В рамките на представянето на португалското издание на "Времеубежище" Господинов ще участва в разговор с аржентинския писател Алберто Мангел. Преводът на романа на португалски език е дело на Моника Бонева и Пауло Тиаго Джеронимо. Книгата излиза с логото на издателство Relógio d'Água.

"Роден в България през 1968 г., Георги Господинов е виден писател, поет и драматург в европейската литература, с уникално творчество, което отразява индивидуалните и колективните грижи на нашето време и което е признато с различни награди и номинации", пишат организаторите на фестивала в официалния си уебсайт.

Сред гостите на Лисабонския кинофест са именити творци на съвременното кино като режисьорите Рюсуке Хамагучи, Леос Каракс, Нури Билге Джейлан, Кен Лоуч, Кристи Пую, Кристиан Пецолд, актьорът Жерар Депардийо; музикантите Гидон Кремер (цигулка) и Бранфорд Марсалис (саксофон).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата