Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и БСП искат да спрат културния календар на София

В четвъртък ще е решаващото гласуване на списъка със събития, които общината подкрепя

12 Юни 2024Обновена
Едно от събитията, на които Столична община помага, е светлинният фестивал "Лунар".
Едно от събитията, на които Столична община помага, е светлинният фестивал "Лунар".

С гласовете на общинските съветници от ГЕРБ, БСП и независими общинари комисията по култура и образование в Столичния общински съвет не прие културния календар на София за 2024 г. Преди това финансовата комисия утвърди само част от него и остави друга част за допълнително гласуване след изясняване на бюджетите. Решаващото гласуване на културния календар на София ще се състои в четвъртък на сесията на градския парламент. 

Заместник-кметът по културата Яна Генова, която е вносителят на проекта за календара, коментира, че блокажът би провалил огромен брой планирани и традиционно провеждащи се мероприятия в града. "Без конкретни мотиви и след няколко опита за вмешателство и компрометиране на процедурата, именно (част от) комисията по култура и образование не застана зад решенията на експертните комисии за подкрепа на над 140 събития в София, на планираните от районните администрации, на честванията и събитията на самата община. Своеволието на този акт може да се обясни само като пореден опит да се саботира градската администрация в това да си върши работата и да следва процедурите. Или с пристрастия към определени организатори на събития. Своеволието на този акт обижда не само независимите оценители в Календара и усилията на колегите от дирекция “Култура”; то обижда всички партньорски организации, били те нестопански, държавни, гилдийни или частни", коментира Генова във Фейсбук. 

Тя припомня, че организирането на едно събитие изисква много време и че несигурността за бъдещето на Културния календар поставя под съмнение провеждането им. "Елементарното уважение към този труд и към хората на културата изискваше от взимащите решения да заскобят дребните си властови игрички", заявява още тя. 

По време на дебата в културната комисия шефът й Мирослав Боршош ГЕРБ заяви, че решението на финансовата комисия да приеме бюджетите на само част от календара е "дискусионно", но добави, че самият той ще гласува с "въздържал се". "Смятам, че не са отчетени някои събития, които са важни, ниско е финансирането, неадекватно е, има отпаднали проекти, които не са подкрепени", каза Боршош. Веселин Калановски от групата на ПП/ДБ/СС възрази, че списъкът е внесен от експертна комисия, която е преценила кои събития са най-подходящи. Боршош обаче отговори, че той не делегира гласа си на тази комисия, а има лично мнение.   

От внесения доклад от Генова става ясно, че в разделите "Стратегически събития" и "Значими събития" са кандидатствали 88 проекта с прогнозен бюджет от близо 4 млн. лв. От тях 77 проекта са допуснати до разглеждане от специализирана експертна комисия. Сред предложените за финансиране събития са 28-ото издание на филмовия фестивал "Съмър филм фест", 21-о издание на "София мийтингс", 9-ия филмов фестивал Master of Arts, Софийски театрален салон и награди "Икар", Европейски музикален фестивал и др. От провелите се мероприятие Столична община вече за поредна година подкрепи логистично светлинния фестивал "Лунар".  

РЕАКЦИИ

"Столичният календар за културни събития е блокиран от общински съветници. Заседанието на СОС за календара е утре, 13.06. Всеки гражданин може да присъства на заседанието, както и всяка културна организация, особено тези, които кандидатстват за влизане в програмата на календара. Бъдете там и следете работата на СОС. Всеки един общински съветник е избиран от нас!", призова независимата режисьорка Гергана Димитрова ("36 маймуни", Асоциация за свободен театър). Тя нарече решението "безобразно и безотговорно своеволие". 

"Мирослав Боршош, наложително е публично обяснение!", прикани и създателят на One Dance Week Асен Асенов.

"Уважаеми членове на комисията по култура към СОС, изкушенията са много, животът е един, мислете за деня, в който ще трябва да отговаряте пред "съвестта" си! Това, което правите е деструктивно! Културата и моралът са ниско ликвидни блага за стабилното общество и не можеш да си ги закупиш в магазина", написа в социалните мрежи и директорът на сцена "Дерида" Атанас Маев.

"Надявам се, че всеки нормален човек си дава сметка какво означава европейска столица без културен календар. И какви усилия стоят зад всеки смислен проект, зад всяка надежда градът ни да има дух, да свети отвътре. Срам ме е и съм бясна", реагира журналистката Мира Лазарова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата