Медия без
политическа реклама

Георги Господинов получи „Перото“ за цялостен принос в литературата

Отличията на Националния център за книгата бяха раздадени за девети път

03 Ноем. 2023
Георги Господинов с наградата на "Перото" за цалостен принос към литературата.
Булфото
Георги Господинов с наградата на "Перото" за цалостен принос към литературата.

Георги Господинов получи наградата на литературен клуб „Перото“ за цялостен принос към българския литературен контекст. Отличието му бе връчено на церемония снощи от министъра на културата Кръстю Кръстев. 

Литературните награди „Перото“ се присъждат всяка година в пет категории: поезия, проза, дебют, детска литература и превод от български на чужд език.

Наградата „Перото“ за поезия този път бе за Виолета Кунева за „Кучето на Персефона“ (изд. „Жанет 45“). Редом с нея номинирани бяха Георги Гаврилов за "Последният Буенос Айрес" (изд. „Знаци“) и Галина Николова за "Въображаеми градини" (изд. „ДА“).

За проза бе отличен Палми Ранчев за романа „Хаосът в играта на джаги“ (изд. „Жанет 45“). Той спечели приза в конкуренция с Елена Алексиева за романа "Вулкан" (изд. „Жанет 45“) и Кристин Димитрова за романа "Ще се върна за теб" (изд. „Обсидиан“).

Призът за детска литература бе присъден на Иванка Могилска за „Шарени сапунени балони“ (изд. „Жанет 45“, илюстратор Елена Василева). В категорията за дебют спечели Велимир Макавеев с книгата си с поезия „Сънища в градината“ (изд. „АРС“).

Наградата за превод от български на чужд език бе за Марко Видал – за превода на испански език на „Нова социална поезия. Антология” и за сайта за поезия La Tortuga Bulgara.

Отличията „Перото“ бяха раздадени за девети път. Организатори са литературен клуб „Перото“ и Национален център за книгата – НДК.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата