Quantcast
Георги Господинов е номиниран за най-престижна италианска награда | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Георги Господинов е номиниран за най-престижна италианска награда

200

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия "Премио Стрега Еуропео". Романът му "Времеубежище" е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие.

"Времеубежище" на Георги Господинов излезе през юни в Италия от издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник "Ла Република" определи българския писател като "Пруст, идващ от Изток".

Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от Международния панаир на книгата в града. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

"Стрега" се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата в предишни нейни издания. За чуждестранна литература се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се награда и за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

За Георги Господинов това е втора номинация за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му "Физика на тъгата".

Още

Еuroimages връчи на български филм наградата "Кураж"

26.01.2022

190
Италия и Франция притиснаха силно неваксинираните

06.01.2022

3591
Даря Навалная: Прагматизмът към диктаторите е цинизъм и корупция

21.12.2021

2432