Медия без
политическа реклама

Георги Господинов бе удостоен с награда „Бокачо“ в Италия

Литературата е бавна медия, но смисълът, който тя създава, трае много по-дълго, каза писателят

18 Септ. 2023
Георги Господинов със своята нова италианска литературна награда.
Фейсбук профил на писателя
Георги Господинов със своята нова италианска литературна награда.

Българският писател Георги Господинов бе отличен с италианската литературна награда „Бокачо“, съобщиха организаторите на сайта на наградата, цитирани от БТА. Той е един от тримата лауреати на приза тази година заедно с журналистката Стефания Батистини и драматурга Марко Паолини. Батистини, която бе премирана в категорията за журналистика, се включи виртуално за получаването на наградата от театъра на военните действия в Донбас, тъй като отразява войната в сърцето на конфликта в Украйна за италианската държавна телевизия Rai.

Председател на журито на 42-ото издание на наградата „Бокачо“ бе Валтер Велтрони – журналист, писател, политик, бивш кмет на Рим. Церемонията в Черталдо – предполагаемото родно място на ренесансовия писател Джовани Бокачо, бе организирана от литературна асоциация „Джовани Бокачо“, общината на Черталдо, регион Тоскана, Ротари клуб, сдружение "Приятели на Бокачо", уточнява електронното издание press.italy24.

"Беше чест да получа наградата Бокачо в Италия, в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена. Сред носителите на наградата са Исмаил Кадаре, Марио Варгас Льоса, Мюриъл Спарк, любимият ми Ларс Густафсон...", написа Георги Господинов в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

"Днес не живеем в едно време, а в много времена наведнъж. Имаме сериозен дефицит на бъдеще, затова често се въртим в кръг и търсим убежище в миналото. Тази тема е в основата и на романа "Времеубежище", казва Господинов в разговор, публикуван на сайта на наградата, в отговор на въпрос в какво време живеем днес.

По повод войната в Украйна писателят казва, че "настоящата война не е само за територия, тя е война за миналото. Ето защо настоящето се усеща като минало. Проектът за бъдещето е в дълбока криза. Ние, заедно с по-младите поколения, в диалог с нашите деца, трябва да се противопоставим на широко разпространената социална и климатична дезинтеграция възможно най-скоро, да започнем да претендираме за възможността за едно бъдеще, лично и планетарно, сантиметър по сантиметър". Путин започна тази война, за да си върне миналото, да си върне съветската империя, но всъщност ни върна към Втората световна война, посочва още Георги Господинов. 

Пред сайта на наградата "Бокачо" българският писател добавя, че "писането и литературата са първите, най-старите медии. Разказването на истории е в началото на комуникацията. Не трябва да забравяме това. Литературата е бавна медия, но смисълът, който тя създава, трае много по-дълго. Вярвам, че литературата ще продължи да съществува и да бъде много важна, особено в епохата на нова и бърза комуникация".

През 2021 г. Георги Господинов получи най-престижната италианска награда за литература – „Премио Стрега Еуропео“ за романа си „Времеубежище“. Той стана първият писател от Източна Европа, носител на приза. Големият преводач проф. Джузепе дел Агата също бе отличен за работата си по италианското издание на книгата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата