Медия без
политическа реклама

Галерия ONE открива ново арт пространство с провокативна изложба

Експозицията събира някои от най-интересните съвременни български визуални артисти

02 Ноем. 2023
Инсталацията на Георги Янков "Твоята публика" от индивиди, заубили самоличността си.
One gallery
Инсталацията на Георги Янков "Твоята публика" от индивиди, заубили самоличността си.

Галерията за съвременно българско изкуство One gallery отваря днес от 18.00 ч. вратите на новото си пространство на ул. „Дякон Игнатий“ 1А. Събитието ще бъде ознаменувано с откриване на изложбата Selected, която събира някои от най-интересните български артисти: Богдан Александров, Венелин Шурелов, Георги Янков, Красен Троански, Rassim, Свилен Стефанов, Петър Георгиев-Rey и Георги Ружев – автори на предизвикателни визуални експерименти.

„Оставам вярна на убеждението, че изкуството има силата чрез своя език да променя съзнанието на хората към усъвършенстване и израстване. Мисията на галерията е да популяризира и утвърждава онези идеи в изкуството, които са извън национални граници и групови интереси. Усилията ни ще бъдат насочени към утвърждаването на свободата в изкуството като висша ценност“, коментира създателката на One Gallery Десислава Зафирова.

Selected е необикновена експозиция, а мястото й, където сега е и домът на фондация Свободни съвременни изкуства“, е едно от емблематичните средища на културния и политическия живот в столицата преди Първата световна война. Днес старото кафене България, което е разположено на две нива, преживява своята съвременна метаморфоза – превръща се в галерия за съвременно изкуство, разположен на 300 квадратни места.

Арт пространството ще предизвика посетителите с инсталацията на ректора на НХА проф. Георги Янков – „Твоята публика“, вдъхновена от преживяването, наречено възприемане на хиперболизираната реалност, която виждаме през филтрите на мобилните приложения, изкуствените визии и екстеншън модата. Според артиста те неминуемо водят до загуба на идентичността и крехко, уязвимо самочувствие в реалния свят.

Богдан Александров поставя акцента върху съновидение, в което всичко е прекрасно и възможно. Картината изобразява лице на щастието в увеличена пропорция – около 3 метра, и задава тихия въпрос нима това е достатъчно...

Един от любимите автори на галерията – Красимир Кръстев-Rassim, се впуска съвсем буквално по следите на изгубеното време с проекта „Изкуството ще победи“, предизвиквайки посетителите да разсъждават върху преходността на живота и красотата в ежедневните ритуали.

Пак някъде там гравитира и творбата на известния визуален артист и театрален художник Венелин Шурелов „Метаморфози“, която поставя под съмнение идентичността на съвременния човек с многобройните му трансформации.

Вярна на мисията си да открива интересни нови артисти, Десислава Зафирова представя поредното попълнение сред авторите на галерията – Красен Троански, който се включва в Selected заедно с ветерана Свилен Стефанов. Той показва за първи път пред публика новата си арт творба в мащаб 3 метра – комбинация от живопис, скулптура и видео. Тя оставя отворен въпроса доколко можем да вярваме на собствените си възприятия и в състояние ли сме да приемем присъщата плавност на съществуването.

Изложбата може да бъде разгледана до 29 ноември.

ONE gallery е открита през май 2015 г. в атриума на Serdika Offices с встъпителната изложба "Палимпсест" на Богдан Александров. На 28 ноември 2017 г. галерията прави по-нататъшно разширяване с второ изложбено място на ъгъла на улиците "Иван Вазов" и "6 септември". Сега се открива и трето арт пространство в реставрираната историческа сграда на някогашното кафене „България“.

Фондация Свободни съвременни изкуства е българска неправителствена организация, взаимодействаща с утвърдени и млади талантливи артисти, които получават възможност да покажат творчеството си пред широка аудитория. Тя подкрепя съвременното изкуство, стремейки се да насърчава креативността, иновациите и експериментите. Опитва се да създаде място за културен дебат и общност от хора, обсъждащи изкуството; да допринесе за формирането на съвременната култура и идентичност на България като европейски и световен културен център.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата