Медия без
политическа реклама

Габриела фон Хабсбург показва скулптури от стомана в „Аросита“

Художничката от Люксембург трансформира пространството с геометрични фигури и прости линии

27 Февр. 2024
Една от скулптурите на авторката от неръждаема стомана.
Аросита
Една от скулптурите на авторката от неръждаема стомана.

Изложба Shaping Shadows на визуалния артист от Люксембург Габриела фон Хабсбург представят столичната галерия „Аросита“ и кураторът Стефан Стоянов от 18.00 ч. на 5 март. Работите на авторката ще могат да се видят в арт пространството на ул. „Врабча“ 12Б в продължение на месец – до 5 април.

Габриела е известна с монументалните си творби, издигнати в много градове по света, сред които Вашингтон, Тбилиси, Астана, Цюрих и др. Сега тя ще покаже няколко серии скулптури, направени от неръждаема стомана, както и графики. От 1980 г. Габриела работи главно с неръждаема стомана. Скулптурният й език като артист смесва напрежение, баланс и сила. Геометрични фигури – триъгълници, сфери, прости линии, взаимодействат помежду си и създават специфичен визуален ансамбъл от форми и пространство.

„Харесва ми предизвикателството да изразя това, което мисля, с най-обикновени форми и най-малко лична намеса“, казва Фон Хабсбург. Отделните елементи в скулптурната композиция при нея образуват свое пространство, привличат пространство в собствената си динамика и трансформират околното пространство. Те могат да бъдат физически усещани с докосване и свободно премествани. Тези скулптурни елементи създават винаги ново, различно пространство. В изложбата ще има и няколко монотипии, отразяващи идеите на скулптурната композиция. "Точно както в музиката, паузата засилва израза. Скулптурата също въздейства чрез умишлено създадени празни пространства и кухини. Скулптурата е ангажиране с пространството", подчертава Габриела фон Хабсбург.

Габриела фон Хабсбург е родена в Люксембург през 1956 г. Тя е скулптор и професор по изкуствата. Също така е и бивш дипломат, от 2010 до 2013 г. е била посланик на Грузия в Германия. Като автор Габриела създава предимно нефигуративни скулптури от неръждаема стомана. Тя прави и литографии, като използва оригиналната занаятчийска техника. Всяка година Фон Хабсбург организира няколко международни изложби. От 90-те години на миналия век насам тя развива активна дейност и в няколко източноевропейски държави, като освен това работи и в други части на Европа, както и в САЩ. В последните десетина години е имала самостоятелни изложби в Германия, Швейцария, Латвия, Румъния, Грузия, както и две в България през 2021-ва – So close and so far away („Толкова близо и толкова далеч“) в Бургас и You can say that again („Можеш да го кажеш пак“) в София.

Инсталации на Габриела фон Хабсбург, поставени на обществени места, има в Инсбрук, Линц (Австрия), Вашингтон (САЩ), Болцано (Италия), Санкт Петербург (Русия), Рига (Латвия), Будапеща (Унгария), Скопие (Северна Македония), Люцерн (Швейцария), Тбилиси (Грузия) и другаде.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?