Quantcast
Фолк певица се зарази умишлено с COVID-19 и почина | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фолк певица се зарази умишлено с COVID-19 и почина

13 327
 Asonanse/YouTube
Хана Хорка

Почина чешката фолк певица Хана Хорка, която се бе заразила умишлено с коронавирус, съобщи Би Би Си. Според сина на певицата Ян Рек, той и баща му са били ваксинирани, но са се разболяли от COVID-19 в дните около Коледа и Хорка умишлено се е заразила от тях.

Артистката не е била ваксинирана и е планирала да се разболее, в търсене на повече свобода. В Чешката република са въведени ограничения за посещение на кина, театрални представления, концерти, ако не разполагате с доказателство за ваксинация или прекарана скорошна инфекция. 

„Тя трябваше да се изолира за една седмица, защото дадохме положителна проба. Но остана с нас през цялото време”, казва Рек. Майка му бе член на една от най-старите чешки фолклорни групи, Asonance.  

 Два дни преди да почине тя пише в социалните мрежи, че се възстановява, и: „Сега ще има театър, сауна, концерт“. А в неделя съобщава, че самочувствието ѝ се подобрява. По-късно я заболял гърбът. Жената си легнала и скоро след това починала от от задушаване при пристъп на кашлица. Рек уточнява, че майка му не е била привърженик на конспиративни теории.

През октомври беше съобщено и за московчанка, починала от коронавирус, като умишлено се е заразила от свой познат. Медицинският директор на клиниката „Семейная“ Павел Бранд публикува части от кореспонденция, в която негов приятел е поканен на погребението на жената, починала на 42-годишна възраст. Тя била сигурна, че ако се зарази с вируса от човек с лека форма на COVID-19, тогава тя самата ще се разболее в лека форма. Рускинята с две дъщери е отишла при болен приятел. Впоследствие се е заразил и съпругът й.

Още

Северна Корея впрегна армията в борбата с Covid-19

16.05.2022

575
Шанхай отменя строгия локдаун заради спад в икономиката

16.05.2022

188
Чешкият сенат обяви за „геноцид” руските престъпления в Украйна

12.05.2022

670