Quantcast
Ермитажът въвежда мораториум за изложби в Европа и САЩ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ермитажът въвежда мораториум за изложби в Европа и САЩ

Официалното обяснение е „поради съображения за сигурност и високи финансови рискове“
226
 ЕРА/БГНЕС
"Млада жена" на Пикасо бе върната предсрочно на Ермитажа от фондация "Фенди" в Рим.

Един от най-големите музеи в света – Ермитажът в Санкт Петербург, обяви въвеждането на едногодишен мораториум върху изложбите в Европа и САЩ. Това е съобщено на страницата на музея в социалната мрежа VKontakte. „Напомняме, че през 90-те години музеят беше наложил мораториум и на изложбите в Русия поради съображения за сигурност и високите финансови рискове“, казва се в съобщението.

Напоследък някои престижни световни културни институции скъсаха или се готвят да прекратят отношенията си с руските музеи заради имперската политика на Кремъл и инвазията в Украйна. На 3 март тази година филиалът на Ермитажа в Амстердам се отказа от сътрудничеството с руския Ермитаж на фона на ситуацията в Украйна. От нидерландския музей заявиха, че общата им работа е била хармонична и ползотворна, затова дълго са се опитвали да се дистанцират от политическите събития в днешна Русия и да се съсредоточат в професионалните задачи, но все пак в крайна сметка са решили да преустановят сътрудничеството, докато положението не се промени.

Ден по-късно стана известно, че Ермитажът закрива предсрочно изложбата „Руският авангард. Революция в изкуството“ в клона си в Амстердам и подготвя експонатите за връщане в Санкт Петербург. Според предварителните планове експозицията трябваше да остане там до 8 януари 2023 г.

В публикация в социалните медии под заглавие „Ермитажът се завърна“ вчера от екипа на музея обявиха: „Държавният Ермитаж завърши последния рунд от своето културно-просветителско „настъпление“ в Европа. На 21 юни 2022 г. в музея се върнаха картините на Тициан „Портрет на млада жена“ и на Кариани „Изкушение“ (Джовани Кариани е ренесансов италиански художник, 1490-1547) – това бяха последните произведения от колекцията на музея, които бяха върнати по план от задгранични изложби“.

От март до юни Ермитажът е бил представен в 8 изложби в чужбина: в Амстердам, Хамбург, Париж, Брюксел, Лондон, Милано и Рим, припомнят в дългия си пост от музея. „От момента, в който геополитическата ситуация се влоши, произведенията от сбирката на Ермитажа предизвикаха особен интерес сред огромен брой посетители“, твърдят музейните специалисти. Експозицията „Шедьоври на новото изкуство – колекцията на братя Морозови“, открита лично от френския президент Еманюел Макрон  в изложбения център Louis Vuitton в Париж през септември 2021-ва, е била посетена от 1 300 000 души, въпреки всички пандемични ограничения. Поради огромния интерес проявата била удължена с месец и половина – до 4 април 2022-ра. През май произведенията бяха върнати у дома.

Италианската публика пък високо оценила решението на Министерството на културата на Руската федерация да не връщат екстрено картините, нарушавайки плановете на изложбата, както направили западните партньори на някои проекти в Русия, коментират от музея. „През последните месеци всички чуждестранни изложби приключиха навреме, а около 700 произведения на изкуството се върнаха в Ермитажа“, обобщават оттам.

„Руският авангард…“ в Амстердам е единствената изложба зад граница, прекратила работа предсрочно „заради безпрецедентното ниво на натиск, с което в днешната политическа ситуация се сблъскаха нашите колеги в изложбения център „Ермитаж Амстердам“, заключават авторите на публикацията. Това обаче не е съвсем вярно: ЕРА например съобщава, че "Млада жена" на Пабло Пикасо, представена от Ермитажа в залите на фондация "Фенди" в Рим, е била върната също преди уговорения срок. Италианската бизнесдама, моден стилист и предприемач Алда Фенди написа писмо на руския президент Владимир Путин, осъждащо неговата политика, с което го уведоми, че картината ще бъде върната на 29 март вместо да стои изложена до 15 май. 

Още

Изабела Манолова улавя мигове от задкулисието на изкуството

12.08.2022

ИРИНА ГИГОВА

202
Шедьоври на чипровските златари грейнаха в Двореца в Балчик

01.08.2022

296
„Лоранъ“ споделя вдъхновения от брега и морето

01.08.2022

218