Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ермитажът въвежда мораториум за изложби в Европа и САЩ

Официалното обяснение е „поради съображения за сигурност и високи финансови рискове“

25 Юни 2022
ЕРА/БГНЕС
"Млада жена" на Пикасо бе върната предсрочно на Ермитажа от фондация "Фенди" в Рим.

Един от най-големите музеи в света – Ермитажът в Санкт Петербург, обяви въвеждането на едногодишен мораториум върху изложбите в Европа и САЩ. Това е съобщено на страницата на музея в социалната мрежа VKontakte. „Напомняме, че през 90-те години музеят беше наложил мораториум и на изложбите в Русия поради съображения за сигурност и високите финансови рискове“, казва се в съобщението.

Напоследък някои престижни световни културни институции скъсаха или се готвят да прекратят отношенията си с руските музеи заради имперската политика на Кремъл и инвазията в Украйна. На 3 март тази година филиалът на Ермитажа в Амстердам се отказа от сътрудничеството с руския Ермитаж на фона на ситуацията в Украйна. От нидерландския музей заявиха, че общата им работа е била хармонична и ползотворна, затова дълго са се опитвали да се дистанцират от политическите събития в днешна Русия и да се съсредоточат в професионалните задачи, но все пак в крайна сметка са решили да преустановят сътрудничеството, докато положението не се промени.

Ден по-късно стана известно, че Ермитажът закрива предсрочно изложбата „Руският авангард. Революция в изкуството“ в клона си в Амстердам и подготвя експонатите за връщане в Санкт Петербург. Според предварителните планове експозицията трябваше да остане там до 8 януари 2023 г.

В публикация в социалните медии под заглавие „Ермитажът се завърна“ вчера от екипа на музея обявиха: „Държавният Ермитаж завърши последния рунд от своето културно-просветителско „настъпление“ в Европа. На 21 юни 2022 г. в музея се върнаха картините на Тициан „Портрет на млада жена“ и на Кариани „Изкушение“ (Джовани Кариани е ренесансов италиански художник, 1490-1547) – това бяха последните произведения от колекцията на музея, които бяха върнати по план от задгранични изложби“.

От март до юни Ермитажът е бил представен в 8 изложби в чужбина: в Амстердам, Хамбург, Париж, Брюксел, Лондон, Милано и Рим, припомнят в дългия си пост от музея. „От момента, в който геополитическата ситуация се влоши, произведенията от сбирката на Ермитажа предизвикаха особен интерес сред огромен брой посетители“, твърдят музейните специалисти. Експозицията „Шедьоври на новото изкуство – колекцията на братя Морозови“, открита лично от френския президент Еманюел Макрон  в изложбения център Louis Vuitton в Париж през септември 2021-ва, е била посетена от 1 300 000 души, въпреки всички пандемични ограничения. Поради огромния интерес проявата била удължена с месец и половина – до 4 април 2022-ра. През май произведенията бяха върнати у дома.

Италианската публика пък високо оценила решението на Министерството на културата на Руската федерация да не връщат екстрено картините, нарушавайки плановете на изложбата, както направили западните партньори на някои проекти в Русия, коментират от музея. „През последните месеци всички чуждестранни изложби приключиха навреме, а около 700 произведения на изкуството се върнаха в Ермитажа“, обобщават оттам.

„Руският авангард…“ в Амстердам е единствената изложба зад граница, прекратила работа предсрочно „заради безпрецедентното ниво на натиск, с което в днешната политическа ситуация се сблъскаха нашите колеги в изложбения център „Ермитаж Амстердам“, заключават авторите на публикацията. Това обаче не е съвсем вярно: ЕРА например съобщава, че "Млада жена" на Пабло Пикасо, представена от Ермитажа в залите на фондация "Фенди" в Рим, е била върната също преди уговорения срок. Италианската бизнесдама, моден стилист и предприемач Алда Фенди написа писмо на руския президент Владимир Путин, осъждащо неговата политика, с което го уведоми, че картината ще бъде върната на 29 март вместо да стои изложена до 15 май. 

Още по темата