Медия без
политическа реклама

Екоактивисти се залепиха за червения килим на Берлинале (ГАЛЕРИЯ)

Фестивалът се откри с обръщение на Зеленски и прекрасен филм

17 Февр. 2023ОбновенаАЛЕКСАНДЪР ДОНЕВБерлин
ЕРА/БГНЕС
Екоактивисти се залепиха за червения килим, след като звездите преминаха по него.

Откриването на Берлинския кинофестивал през 2023-а - първият, провеждан без никакви ограничения след три години, притежаваше всички елементи на едно "Берлинале събитие", такова, каквото то стана известно през годините. В него имаше блясък от присъствието на две от най-красивите съвременни актриси: Кристен Стюарт като председателка на главното жури, Ан Хатауей, изпълнителка на главната роля във филма на откриването "Тя дойде при мен", но така също на Мариса Томей, Шон Пен и най-големите германски филмови знаменитости (включително Самуел Финци), а не на последно място и на най-ниския актьор звезда Питър Динклидж, известен с ролята си на Тирион от "Игра на тронове".

Имаше протести: на активисти, призоваващи за мерки срещу климатичните промени, които се бяха залепили за червения килим, по който трябваше да минат звездите; на профсъюза на работещите в кината – за увеличение на заплатите, на таксиметровите шофьори – заради факта, че платформата за услуги Юбер е един от спонсорите на фестивала, осигурявайки лимузините за превоз на звездите. И, разбира се, - много политика. С масирано присъствие на местни политици –  от кметицата на Берлин, социалдемократката Франциска Гифей, до петима членове на федералното правителство, начело с федералната министърка на културата Клаудия Рот. Тя е много високо ценена от германските филмови дейци за активната защита на техните интереси пред правителството и прокарването на редица инициативи, които са в полза на местната филмова индустрия и засилват нейната конкурентоспособност в международен план.  

В същото време Берлинале винаги е бил инструмент и на международната политика. Тази година двата основни акцента са Иран и Украйна.  Родената в Техеран германска актриса Ясмин Табатабай разпъна на червената пътека заедно със свои колежки надписа Jin, Jivan, Azadi ( Жени, Живот, Свобода) - лозунг на демонстрациите в Иран, започнали след убийството на Жина Махса Амини от иранската нравствена полиция.

След излъчените на живо при откриването на фестивалите в Кан и Венеция обръщения на президента на Украйна Зеленски Берлин също му предостави своя екран. Той направи вълнуващ паралел със ситуацията на разделения Берлин, напомняйки за окупираните области на Източна Украйна. Според него Русия днес иска да издигне нова стена, разделяйки неговата родина, от едната страна, на която стои свободата, а от другата – ракетите. Той подчерта също така голямото значение на културата за преодоляване на разделението. "В тези времена изкуството не може да бъде неутрално и, ако културата остане мълчалива, тя допринася за злото", каза още бившият актьор, който е в центъра на документалния филм "Суперсила". Лентата, заснета от актьора и режисьор Шон Пен в разгара на руската инвазия в Украйна, ще бъде представена на Берлинале в събота.

На този фон филмът на откриването "Тя дойде при мен", седмият авторски филм на дъщерята на известния американски драматург Артър Милър Ребека беше едновременно контрапункт и продължение на редица теми, които го предшестваха в хода на тържествената церемония. Той е бляскава манифестация на рядко проявяващата се напоследък способност на съвременното независимо кино да съчетава интерпретацията на дълъг списък от реални проблеми на ежедневния живот с изискано забавление в най-добрите традиции на филмовата комедия с елементи на абсурд от Били Уайлдър до Уди Алън. Историята на затормозен нюйоркски оперен композитор (Питър Динклидж), който намира вдъхновението в случайна авантюра с жена (Мариса Томей), капитан на влекач по Хъдзън, е допълнена от тийнейджърска любовна история, съвременна версия на Ромео и Жулиета, лишена обаче от трагичния финал. Ребека Милър слаломира виртуозно, заобикаляйки капаните както на примитивния ситком хумор, така също на сълзливата мелодрама. Отдавна откриването на Берлинале не е било ознаменувано с толкова вдъхновяващ, интелигентен и забавен филм. А това дава обещания за един фестивал, който може да възстанови доверието както на публиката, така също на претенциозните ценители в способността на съвременното кино да обслужва достойно най-широк диапазон от вкусове. 

Още по темата