Медия без
политическа реклама

Джорджа Мелони даде на съд за обида Брайън Молко от Placebo

По време на концерт певецът нарече премиера на Италия „фашистка, расистка и нацистка“

02 Авг. 2023
Молко често е невъздържан на сцената, но обидите му към първата жена премиер на Италия нямат прецедент.
ЕРА/БГНЕС
Молко често е невъздържан на сцената, но обидите му към първата жена премиер на Италия нямат прецедент.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заведе дело за клевета  и обида срещу фронтмена на група Placebo Брайън Молко. Белгийският певец и китарист на британската банда нарече Мелони „фашистка, расистка и нацистка“ по време на концерт на 11 юли край Торино, поради което лидерката на „Италиански братя“ се обръща към съда. Съдебните действия са предприети от прокуратурата в Торино за неуважение към институциите заради грубостите, отправени към Мелони от страна на Молко. Максималната санкция за „обида към републиката“ е 5000 евро.

Разследването, датирано от 17 юли, тръгва от доклад, изпратен до Съдебната палата от карабинерите. В него се описва, че в своята тирада от сцената певецът отправя няколко призива, включително за повече защита на правата на небинарните и транссексуалните хора. Следва атаката срещу министър-председателя, към която Молко добавя и изрично обидното: „Ла…но“.

Placebo се представят в Никелино близо до Торино преди по-малко от месец. 50-годишният Молко „обиди министър-председателя на Италия по напълно неоснователен начин“, коментира Il Giornale. Темпераментните изблици на солиста са добре познати на феновете на групата, но обидите срещу главата на италианското правителство нямат прецедент от негова страна. 5000 зрители под сцената на Stupinigi Sonic Park са станали свидетели на оскърбленията, произнесени от дългогодишния лидер на Placebo. В рамките на няколко секунди Молко изригва в доста тежки лични обиди, всичките казани на италиански. Жест със средния пръст допълнително засилва вулгарното му и агресивно поведение срещу премиера Джорджа Мелони.

При тези обстоятелства видеоклиповете, заснели конфузния момент, са сравнително малко: Placebo, както добре знаят онези, които ги следват, не обичат мобилните телефони да остават включени по време на концертите им и винаги приканват зрителите да ги изключат и да се насладят на шоуто, без да правят снимки или записи. Но има и такива, които не са се подчинили на своите идоли, и изображенията започнаха да се разпространяват в социалните медии.

Поведението на Placebo не бе изненадващо за повечето присъстващи, тъй като, когато групата беше поканена на фестивала в Сан Ремо през 2001 г., Брайън Молко счупи китара, припомня изданието. Тогава той бе мощно освиркан от публиката, но реагира по-елегантно, като се поклони и просто излезе от сцената.

Джорджа Мелони е първата жена премиер на Италия. Тя представлява консервативната част от политическия спектър, а през 2019 г. се беше изказала против еднополовите бракове и в подкрепа на традиционните семейни ценности.

Последвайте ни и в google news бутон