Медия без
политическа реклама

Духовникова и Захари Бахаров се млатят с думи във френска комедия

Явор Гърдев режисира пиесата „Това не го казвай!“ от Саломе Льолуш

29 Яну. 2023

Френската комедия „Това не го казвай!“ от Саломе Льолуш събира на театралната сцена актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров с режисьора Явор Гърдев. Премиерата на спектакъла ще бъде в столичното кино „Люмиер“ на 12 февруари.

Въпреки че приемаме за даденост словото да е свободно, има неща, които вече не могат да бъдат казвани – особено в отношенията между мъжа и жената. Те обаче си казват всичко: двама герои с адски характери – той е без скрупули, провокира и не си мълчи; тя е без филтър, надменна и нахална. Те се обичат, но прекарват по-голяма част от времето си в противоречия и препирни: пари, политика, пластична хирургия, социални мрежи… Темите са безкрайни, какъвто е и спорът, защото никой не отстъпва от позицията си.

Те са Теодора Духовникова и Захари Бахаров под режисурата на Явор Гърдев – очаквано добра комбинация. Френската пиеса „Това не го казвай!“ пък е с три номинации за наградата „Молиер 2022“ – за най-добър автор, най-добра комедия и най-добър актьор в частен театър.

„Изричането на истината е велика илюзия, носеща със себе си усещането за морално превъзходство, вродено безстрашие и доминация над всички онези, които по една или друга причина не могат да си позволят лукса на подобно изричане. „Това не го казвай!” от Саломе Льолуш е пиеса, която изследва колко силен и опасен може да бъде езикът на „истината”, колко поразяващи могат да бъдат „истинните” думи и колко смазваща и разрушителна може да бъде непремерената им употреба“, казва режисьорът Явор Гърдев. И допълва: „Двама възрастни безпощадно се млатят с думи, като да са деца, попаднали в склад с чукове. Безогледното и нетактично размахване на тежките словесни играчки обаче, освен че покачва нивата на адреналина, също така започва да чупи костите на доверието, докато лека-полека не разкъсва и фината тъкан на самото общуване“.            

Авторката – 39-годишната  Саломе Льолуш, е дъщеря на големия френски кинорежисьор Клод Льолуш, а неин втори баща е известният актьор Пиер Ардити. Преводът на пиесата е на Снежина Здравкова.

Сценографията на постановката е на Свила Величкова, звуков дизайн – Генадий Иванов, светлинен дизайн – Стефан Н. Щерев. Продуцент на спектакъла е „База Х“.

Следващите представления в София след премиерата са на 13 и 15 февруари, във Варна – на 16 март, а в Пловдив – на 8 април.

Още по темата