Медия без
политическа реклама

Драматургът Жан-Пиер Мартинез - приятно изненадан от нашите артисти

Авторът на „Невинно малко убийство“ бе специален гост на първата премиера на театър „София“ на сцената на Theatro

20 Септ. 2022
Жан-Пиер Мартинез (в центъра) приема аплодисменти с екипа на спектакъла.
Фейсбук страница на Theatro
Жан-Пиер Мартинез (в центъра) приема аплодисменти с екипа на спектакъла.

Един от най-играните съвременни европейски драматурзи – французинът Жан-Пиер Мартинез, снощи бе специален гост на премиерата на своята пиеса „Невинно малко убийство“ във временното убежище на ремонтиращия се театър „София“ – съседското Theatro на ул. „Върбица“ 12, от същата страна на Канала. Симпатичният мосю, набор 1955-а, бе любезен да отдели време както на медиите преди спектакъла, така и на въпросите на целокупната публика след него. Той призна, че ще гледа за пръв път българската постановка заедно с първите зрители, тъй като не е участвал в процеса на работа по спектакъла на младата режисьорка Надя Панчева с актьорите Дария Симеонова, Неда Спасова и Пламен Манасиев. „Предпочитам ефекта на изненадата. Винаги очаквам да бъда приятно изненадан и, разбира се, и този път стана така“, сподели Жан-Пиер Мартинез след представлението. Запитан на какво според него се дължи успехът на неговите пиеси, драматургът отговори: „Те са истински истории, в които всеки човек би могъл да се припознае и да ги усети близки“. И обясни „трика“, който смята за своя запазена марка – във всеки текст въвежда някакъв малък елемент, който предизвиква големи катастрофи: „На сцената, както и в живота, винаги съм очарован как дребните лъжи могат да предизвикат събития, водещи до опустошителни последици. Особено в двойката, ако лъжите на единия разкриват тайните на другия. Става дума за опасната сила, която имат верните и неверните твърдения да променят реалността – понякога за най-доброто, а понякога и за най-лошото“.

„Невинно малко убийство“ – класическа ситуационна комедия, гравитираща към черна, със сигурност не е най-доброто създадено от перото (или лаптопа) на Мартинез. Чувал с труп, разкрития за семейни изневери, (не)очакван любовен три-четири-ъгълник – почти задължителни съставки на баналната рецепта в жанра, са забъркани без особена фантазия, ала при тази продуктивност на французина – автор на цели 102 комедии, съгласете се, не може всичко да е на шест. Но пък публиката, преизпълнила до краен предел залата, искрено се забавляваше с актьорските попадения на принципа „от нищо нещо“. Така например героинята на Неда практикуваше йога на сцената по волята на режисьорката, а тази на Дария - изискана секусална агресия.

С благодарност към зрителите Жан-Пиер Мартинез обясни присъствието си тази вечер сред тях: „Това е петата моя пиеса, която се поставя тук, и реших, че е крайно време да посетя тази прекрасна страна“. Преди „Невинно малко убийство“ родните театрали са се срещали с неговите „Петък 13“, „Тя и той“, „Стриптийз покер“ и „Ковчег за двама“, преработена до неузнаваемост с типичната находчивост на Теди Москов в „Станете, за да легна аз“.

На въпрос дали му се е случвало наистина да иска да убие някого, авторът на „Невинно малко убийство“ даде откровен отговор: „Да! И именно затова съм избрал тази професия – за да реализирам фантазиите, които нямам смелост да осъществя“.  

Жан-Пиер Мартинез е роден в селцето Овер-сюр-Оаз близо до Париж, известно с това, че в него гениалният художник Винсент ван Гог е прекарал последните седмици от живота си. Твори в Авиньон – града на най-мащабния театрален фестивал в света.

Залата на Theatro, в която се състоя първата за сезона премиера на театър „София“, вече е наречена в памет на изтъкнатия режисьор проф. Гриша Островски. „Има нещо символично в това, че играем в зала, която носи името на моя учител и на учителя на директора на „Театро“ Димитър Бакалов“, отбеляза след финалните аплодисменти шефът на общинската трупа Ириней Константинов. От сцената той прикани зрителите да отдадат почит на отишлия си същия ден от този свят Доси Досев – дългогодишен актьор на театър „София“.

 

Още по темата